Az átjelentkezőket támadó Szanyi is máshol voksolókat toborzott

Vágólapra másolva!
Felkerült egy blogra egy hangfelvétel, amelyen Szanyi Tibor szocialista képviselőjelölt arról beszél, hogy az ő választókerületébe való átjelentkezésre kell buzdítani a baloldali választókat. Szanyi a választás első fordulójában az átjelentkezők szavazatai miatt kapott ki fideszes ellenfelétől, azóta több nyilatkozatában más pártokat támadott azzal, hogy átjelentkezésekkel manipulálták az eredményeket. A felvétel nyilvánosságra kerülése után azt mondta, tiszta a lelkiismerete.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor, az MSZP XIII. kerületi képviselőjelöltje szerdán morálisan elfogadhatatlannak nevezte, hogy bizonyos pártok szervezett átjelentkezésre biztatták a választókat, és így visszaéltek az igazolással szavazás lehetőségével. Az angyalföld.blog.hu oldalra azonban pénteken felkerült egy hangfelvétel, amelyen Szanyi beszél arról, hogy minden baloldalit átjelentkezésre kell buzdítani abba a kerületbe, ahol ő indult. A XIII. kerületben történtekről szóló blogon az olvasható, hogy a felvétel Szanyi kampánystábjának ülésén készült, az első választási forduló előtt.

"Mindenkit, akit csak ismerünk nem csak szavazásra kell buzdítanunk (...) hanem azért kell felhívni telefonon, (...) azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe" - mondja Szanyi a felvételen. "Feltéve, hogy MSZP-szavazóról beszélünk" - teszi hozzá, amit a többiek nagy derültséggel fogadnak.

"Annyit kell mondani, hogy aki teheti, ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főképpen, ha megbízható ismerősről van szó. Megbízható, tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó" - hallható a hangfelvételen.

Szanyi Tibor az egyik XIII. kerületi választókörzetben indult, és sokáig vezetett fideszes ellenfele, Szalay Péter előtt, de végül - miután abból a szavazókörből is beérkeztek a szavazatok, ahol az átjelentkezettek voksoltak késő éjszakáig - fordult az állás. Így Szanyi Tibor néhány száz szavazattal maradt le Szalay mögött.

A szerdai sajtótájékoztatóján Szanyi más pártokat vádolt azzal, hogy átjelentkezésre biztattak, és ez több választókerületben "nagyon erősen" látható volt. Szerinte Budapesten hat helyen lényegesen meghaladta az átszavazók száma az ott szavazókét, és ezeken a helyeken a Fidesz és Jobbik lényegesen jobban szerepelt, mint a környékbeli szavazókörökben. A jog jogszerűtlen használata is jogsértés, morálisan ez elfogadhatatlan, szégyen, ha valaki ezzel visszaél - jelentette ki.

Szanyi szerint megvágták a felvételt

A felvétel nyilvánosságra kerülése után, pénteken Szanyi Tibor sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: nem nyúlt törvénytelen eszközökhöz a parlamenti választási kampányban és tiszta a lelkiismerete. Szanyi elmondta, nem lép vissza a jelöltségtől.

A szocialista politikus - aki újságírói kérdésekre nem válaszolt - a felvételről azt mondta, hogy az húsvét előtt készült egy értekezleten, amelyen kampánystábja tagjaival vett részt. A felvételen hallható kijelentéseit azzal magyarázta, hogy "számba vették a bejelentkezési hullámmal szembeni összes lehetséges megoldást", így azt is, hogy "a saját fegyvert az ellenfeleink ellen fordítsák". Mint mondta, ezt a lehetőséget később elvetették.

A felvétellel kapcsolatban azt mondta, nem óhajt "egy manipulatív, többszörösen és tendenciózusan vágott felvétel részleteivel foglalkozni". Szerinte "a napnál világosabb", hogy a választás tényadatai nem igazolják, hogy éltek volna a külső mozgósítás eszközével.

A Fidesz szerint csúnyán lebukott Szanyi

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján nem közölt részleteket az internetre felkerült hangfelvételről.

A Fidesz pénteki közleményében a felvételre azzal reagált: Szanyi Tibor, az MSZP képviselőjelöltje csúnyán lebukott, mert "két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett".