Még tovább hosszabbították a magyar légtérzárat

Vágólapra másolva!
Hétfő délig meghosszabbította a Magyarországon életben lévő légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság - közölték vasárnap reggel. A korlátozás miatt továbbra sem indít és fogad járatokat a Ferihegyi repülőtér, a légimentők azonban saját felelősségre felszállhatnak. A légi forgalom szüneteltetésére egy izlandi vulkán hamufelhője miatt van szükség, amely Magyarországot is elérte, és veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit. A nemzetközi vonatokat több kocsival indítja a MÁV.
Vágólapra másolva!

Hétfő délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatósága. A hatóság az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelzései alapján döntött a hosszabbítás mellett. A hosszabbítást vasárnap reggel jelentették be.

A hatóság vasárnapi közlése szerint az utasforgalom részlegesen addig is megindulhat azokba az irányokba, amelyeket az időjárás-előrejelzés alapján a Hungarocontrol engedélyez , de légiirányítás szerint egyelőre nem repülnek az utasszállítók. A légtérzár az alacsonyan repülő gépekre - a sportrepülőkre, a mezőgazdasági repülőkre és a helikopterekre - vasárnap 8-tól már nem vonatkozik, mivel az alsóbb légrétegekben már nem jelentős a levegő szennyezettsége. A hatóság azonban kéri, hogy valamennyi ilyen gép továbbra is fokozottan figyelje a meteorológiai viszonyokat, valamint a korlátozásokat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek délután jelentette be, hogy este 7 órától légtérzárat rendel el a teljes magyar légtérre az izlandi vulkánkitörés miatt. A légtérzár a légimentésre is vonatkozott, de szombaton negyed 12 után már repülhetnek a mentőhelikopterek.

Tovább hosszabíthatnak

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal továbbra is folyamatosan kapcsolatot tart a Légiközlekedési Igazgatóság és szükség esetén ismételten módosíthatja, feloldhatja vagy meghosszabbíthatja a légtérzárat - közölte Nemzeti Közlekedési Hatóság.

A Hungarocontrol - a magyar légiforgalmi irányítás - szerint a meteorológiai jelentések és más országok légügyi hatóságainak döntéseitől függően akár engedélyezhetik is a repülést a magyar légtérben, erre az "irányított légtérben", háromezer méter felett repülő nagy utasszállító gépek esetében hétfő délig valószínűleg nem kerül sor. Ezek a repülők a légi irányítás utasításai alapján a légi irányítás felelősségével közlekednek.

Nem csillapodik a vulkán

Arra a kérdésre, meddig tarthat a jelenlegi légiközlekedési helyzet, a Hungarocontrol közölte, ez elsősorban az izlandi vulkán aktivitásától, a meteorológiai viszonyoktól és a többi ország légiközlekedési hatóságainak döntéseitől függ. A magyar légtérben közlekedő repülőknek csak 20 százaléka száll le az ország területén, az átmenő forgalom teszi ki az itteni légiközlekedés 80 százalékát. Izlandi szakértők szerint ugyanakkor a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője szerint folyamatosan nyitva tartanak, és amint az illetékes hatóságok engedélyt adnak a repülésre, késedelem nélkül megindulhat Ferihegyről a légiközlekedés. A menetrend szerinti közlekedés helyreállása azonban függ attól is, az egyes légitársaságok mennyi idő alatt tudják megszervezni, hogy gépeik és azok személyzete a menetrendnek megfelelő repülőtérre kerüljön.

Ferihegy kihalt

A Ferihegyi repülőtér vasárnap kihalt volt, néhány utas váltotta vissza jegyét, mások pedig az egyik fapados légitársaság által nyolc európai városba, köztük Londonba, Párizsba, Brüsszelbe és Düsseldorfba szervezett buszjáratokra próbálnak jegyet szerezni.

A március 21-én aktivizálódott dél-izlandi Eyjafjallajökull (rövidebb nevén Eyjafjöll) tűzhányó április 14-i kitörése lövellt olyan sok vulkáni hamut a légkörbe, amely veszélyezteti a légi közlekedést. Már szerdán korlátozták a repülést Nagy-Britanniában, majd Hollandia, Belgium, Luxemburg és a Skandináv országok következtek. Azóta újabb és újabb országokban tiltották meg a repülést, miközben a többi helyen meghosszabbították a zárlatot (az aktuális helyzetről bővebben itt olvashat). A kimaradások súlyos károkat okoznak a légitársaságoknak, és sok állami vezetőt akadályoztak meg abban, hogy részt vegyenek Lech Kaczynski lengyel elnök vasárnapi temetésén, ugyanakkor a vulkáni hamu szép vörös naplementéket és napfelkeltéket okoz.

Erősítette egyes járatait a MÁV

A megnövekedett utazási igény miatt megerősítve közlekedteti a nemzetközi vonatokat a MÁV - közölte vasárnap a MÁV-Start Zrt. Több kocsival közlekednek a Románia irányába induló szerelvények, a Zürich, München, Berlin és Bukarest irányába tartó éjszakai vonatok. Vasárnap meghosszabbított nyitva tartással áll az utasok rendelkezésére a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar nemzetközi pénztára.

A Nyugati pályaudvar 7:30-20:00 óráig, a Déli pályaudvar 7:00-20:00 óráig tart nyitva, a Kelenföld pályaudvaron pedig 03:35-00:05-ig tart nyitva a nemzetközi pénztár. A Keleti pályaudvaron éjjel-nappal lehet jegyet venni, és ott a megszokottól eltérően a 9-es vágány mellett található Üzleti Váróterem pénztárát is igénybe tudják venni az utasok nemzetközi menetjegyek váltásához. Hétfőn is több munkatárs várja majd a vásárlókat a nemzetközi pénztárakban - írta a MÁV.

Jelentősen nőtt a légszennyezettség a Levegő Munkacsoport szerint

Néhány óra alatt több mint ötszörösére nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja Budapesten, amikor az izlandi tűzhányó hamufelhője elérte a fővárost, Nyíregyházán pedig nyolc-tízszeres volt a növekedés - közölte a Levegő Munkacsoport vasárnap. A szennyezés országszerte vasárnap napközben csökkent le. "Mindebből az valószínűsíthető, hogy az izlandi vulkáni hamuból érkező szennyezettség érintette a magyar lakosságot" - tette hozzá a Levegő Munkacsoport.