Elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke

Vágólapra másolva!
Vasárnapra virradó éjjel elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke. A politikus április elején került kórházba, miután szívinfarktust kapott. Az MDF saját halottjának tekinti.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke, a párt országgyűlési képviselője - közölte az MDF elnöksége vasárnap. A politikus súlyos betegség után, szombat éjjel hunyt el, 64 éves korában. Dragon Pált az MDF saját halottjának tekinti. Dragon Pál április elején került kórházba életveszélyes állapotban több, egymást követő infarktus miatt.

"Dragon Pál alig több mint egy hete kapott szívinfarktust. Amikor állapota javulni kezdett mindannyian reménykedtünk felépülésében. Sajnos a javulás csak átmenetinek bizonyult. Az MDF tagsága tiszta szívből gyászolja a párt Pest megyei elnökét, aki 14 évig szolgálta a Magyar Demokrata Fórumot, valamint részvétünket fejezzük ki Dragon Pál hozzátartozóinak és barátainak" - áll az MDF elnökségének közleményében.

Dragon Pál Csongrádon született. 1962-ben esztergályos szakmunkás képesítést szerzett. 1991-92-ben elvégezte a Századvég Politikai Iskolát. 1995-től jogot tanult. Politikai indíttatását apjának és bátyjának az 1956-os forradalomban való részvétele határozta meg.

A nyolcvanas években kapcsolatba került ellenzéki körökkel, 1985-től a szamizdat folyóiratok - köztük a Beszélő - egyik terjesztője volt. A Duna Kör tagjaként 1986-ban részt vett a Duna-tüntetésen, amiért rendőrhatósági figyelmeztetést kapott. 1987-ben részt vett a lakiteleki találkozón, aláírta a lakiteleki nyilatkozatot.

1988-ban az akkor még mozgalomként működő Magyar Demokrata Fórum, valamint a Szabad Kezdeményezések Hálózata tanácsának tagja volt. Részt vett a Független Kisgazdapárt szentendrei szervezetének újjáalakításában, 1988-92 között az FKgP tagja volt. 1988 novemberétől 1990 áprilisáig az FKgP főtitkár-helyettese, majd 1989 májusában a párt Pest megyei szervezetének elnökévé választották.

1989 nyarán pártját és az Ellenzéki Kerekasztalt képviselte a háromoldalú tárgyalások I/6-os munkabizottságában. 1990-91-ben az FKgP országos alelnöke volt. 1990-94 között országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság tagja. 1991 novemberében a Pásztor Gyula, majd Szabó János vezette kisgazda-frakcióhoz, az úgynevezett "harminchármakhoz" csatlakozott. Amikor a Torgyán József vezette FKgP 1992 februárjában kilépett a kormánykoalícióból, kizárták a pártból.

1994-ben már nem jutott be a parlamentbe. Néhány évig a Kapu című folyóirat gazdasági rovatát vezette. 1996-tól az MDF tagja, a párt szentendrei szervezetében tevékenykedett. 2008-tól az MDF Pest megyei választmányának elnöke volt, 2009. február 14-én az MDF Boross Péter helyére választotta képviselőnek. 2009. március 23-tól az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának tagja volt.

A 64 éves ügyvéd-politikus a szentendrei képviselő-testület tagja volt, az április 11-i országgyűlési választáson a 11. számú egyéni választókerületben indult képviselőjelöltként.

Vasárnap délután közleményben nyilvánított részvétet az MSZP-frakció nevében Mesterházy Attila frakcióvezető. "Élete egy olyan magyar sorsát példázza, amelynek során szívós munkával jutott el a politika csúcsára a rendszerváltó Magyarország történelmi pillanataiban: kétkezi munkásból lett parlamenti képviselő és legutóbb az MDF Pest megyei elnöke. Jogászként és szerkesztőként is tisztelet és megbecsülés övezte tevékenységét" - írta Mesterházy.