Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokauszt áldozataira

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután négy órakor a budapesti Terror Háza Múzeumnál szabadtéri koncert kezdődött a holokauszt magyar áldozatainak emlékére, fél hatkor pedig elindult az Élet Menetének nevezett fáklyás felvonulás az Újpesti Rakpartról. A megemlékezésen hat óriás léggömböt fognak a magasba engedni.
Vágólapra másolva!

A holokauszt magyar áldozataira emlékezve vasárnap rendezik meg a hagyományos fáklyás felvonulást, az Élet Menetét Budapesten. A csaknem 600 ezer magyar áldozat emlékére hat óriás léggömböt engednek majd a magasba. Mivel az idén péntekre esett április 16-a, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja, a zsidó vallásra tekintettel nem aznap, hanem rá két napra, vasárnap tartják a rendezvényt. A felvonulás résztvevői az áldozatokra, az ellenállókra, valamint azokra emlékeznek, akik annak idején mentették az üldözötteket.

A Terror Háza Múzeumnál szabadtéri koncertet rendeztek. A program 16 órakor kezdődött, a résztvevőket Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója köszöntötte. "A totális diktatúrák tapasztalatát nem törölhetjük ki közös múltunkból, közösen kell emlékeznünk a tragédiákra, hogy ezzel megerősítsük immunrendszerünket" - mondta Schmidt Mária. A rendezvényen felszólalt Erdő Péter bíboros, Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke, és felolvasták Bajnai Gordon kormányfő levelét is.

Bajnai arról írt, hogy a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg, a múlt mentegetésével nem éledhet újjá a gyűlölet, és hogy "Magyarország utcáin nem masírozhatnak többé fasiszta félkatonai szervezetek".

A koncert után, 17 óra 30 perckor indult az Élet Menete. A megemlékezés az Újpesti rakparton kezdődött, onnan a menet átvonul a Duna-parton álló vizafogói emlékműhöz; ott azok emléke előtt róják le kegyeletüket, akiket 1944-1945 telén a nyilasok meggyilkoltak.

Az eseményt az Élet Menete Alapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnöki Hivatal és a főváros szervezi, együttműködve civil és ifjúsági szervezetekkel.

Április 16-át a parlament 2000-ben nyilvánította a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjává. Az 1944. márciusi német megszállást követően ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását Magyarországon. Az első megemlékezést 2001-ben tartották. Az Élet Menete Alapítvány első alkalommal 2004-ben szervezte meg a fáklyás felvonulást. Akkor 4-500 ember ment el rá, tavaly viszont már csaknem tízezren vettek részt a megemlékezésen.