Szivárgó gátakkal és a házakat fenyegető vízzel küzdenek az apadó folyók mentén

Vágólapra másolva!
Ugyan apadásnak indult a borsodi Bódva folyó hétfőn, de Edelénynél még így is szükség van a töltés erősítésére. A magasan álló vízszint meggyengítette a töltéseket, több szivárgás is kialakult a gáton. A környéki vasútvonalon is jelentős késéseket okoz a levonuló ár. Apad a Sajó, a Hernád és a Takta is, azonban a Bordogra csak most érkezik meg az árhullám.
Vágólapra másolva!

Folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn a Borsod megyei Edelényben, ahol a Bódva hosszan tartó árhulláma miatt átázott a töltés. A szivárgások, fakadó vizek miatt úgynevezett ellennyomó medencét építettek ki hétfőn. A szivárgás helyén medencét alakítottak ki homokzsákokból, és az itt összegyűlt víz nyomása akadályozza meg a további szivárgást - magyarázta az MTI-nek Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A városban lévő hídnál, a töltésen átszivárgó víz már elöntötte a helyi kastélyhoz vezető út egy részét.

A Bódva vízállása Edelénynél még mindig magas, Rétközi szerint azonban a felső és középső szakaszon, ha lassan is, de megkezdődött az apadás. Edelényben reggel 25 ember védekezett, ők több száz homokzsákkal erősítették a töltéseket, és a szivattyúkat is folyamatosan üzemeltetik - mondta Mezei Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az [origo]-nak.

Tengerként hömpölyög a Bódva Szendrőládnál, ahol szinte az egész völgyben elterül a folyó. A Bódva medrét már csak sejteni lehet, hiszen az ingatlanok közelében, a kertek alatt van az árvíz. Az eső hétfő délben is szakad, a helyiek elmondása szerint hajnal 4 órától folyamatosan esik.

Szendrőn négy szivattyút indítottak be hétfőn, hogy elvezesség a lakóházakat fenyegető vizet - mondta Rétközi Ferenc. A folyó vízszintje a határ közelében, Hídvégardónál, vasárnap este 241 centiméteren állt, de hétfőre 224 centiméterre apadt a folyó. A Bódva mentén jelenleg is esik az eső, de a szakemberek szerint az előrejelzések alapján nem lesz akkora mennyiségű a csapadék, mint az elmúlt napokban. Tornaváraljánál már megszüntették a készültséget.

Az árvíz miatt a vonatok is lassabban tudnak közlekedni a Miskolc-Tornanádaska vonalon - közölte a Mávinform hétfőn. A Bódva áradása miatt ugyanis többszáz méteren csökkenteni kellett a szerelvények sebességét. Ezen a vonalon 40-50 perces késések is kialakulhatnak.

Homokzsákok, fáklyák, szivattyúk

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) működési területén a készültségben lévő árvízvédelmi szakaszok összes hossza körülbelül 124 kilométer - közölte Csont Csaba az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője hétfőn az MTI-vel. A védekezéshez eddig összesen 15 600 homokzsákot, 200 fáklyát és öt mobil szivattyút adtak Szalonna, Szendrő, Szín, Boldva és Sajóecseg településeknek - mondta Csont Csaba.

Csont szerint másodfokú készültség van 68 kilométeren, elsőfokú riasztást tartanak fenn 43 kilométeren. A tarnazsadányi gátőrjáráson, a Tarnóca-patak egyik szelvényében a karácsonyi árvíz idején tönkrement csőzsilip végleges árvízi biztonságának megteremtéséig pedig továbbra is érvényben van a harmadfokú készültség, csaknem 13 kilométeres hosszon - mondta.

Az Ékövizig tájékoztatása szerint több útszakaszon még vízátfolyások vannak: Sajóivánka-Sajókaza között, Komjáti-Tornaszentandrás között, a Szendrő és Szendrőlád közötti út Büdöskútpuszta bekötő útján, az Edelény-Balajt összekötő úton, Muhi-Köröm között és a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti úton.

Április 13. óta 40 településen mintegy 200 épületet veszélyeztetett az ár - mondta Mezei Péter. Lakóházak mellett önkormányzati ingatlanok is veszélybe kerültek az elmúlt napok áradásai során - tette hozzá. Az érintett településeken több száz helyi mellett 94 tűzoltó és 27 katasztrófavédelmi szakember vett részt.

Csökken a vízszint az északi folyókon

A Sajón még mindenhol árvízvédelmi készültség van érvényben az Országos Vízjelző Szolgálat honlapja szerint. Sajópüspökinél 221, Sajószentpéternél 294, Felsőzsolcánál pedig 350 centiméteren állt a folyó hétfő reggel, csak ez utóbbi szakaszon van még másodfokú készültség, a Sajó folyamatosan apad.

A Takta folyó is apadásnak indult az adatok szerint: hétfő reggel 290 centiméteren állt a vízszint, és a harmadfokú készültséget is másodfokúra mérsékelték. A Hernád Hidasnémetinél már annyira leapadt, hogy a készültséget megszüntették, azonban az alsóbb szakaszokon még árad a folyó. Gesztelynél vasárnap délután 317 centiméteres vízállással tetőzött a Hernád, jelenleg 303 centiméteren áll a vízszint.

A Bodrog árad, egyelőre még csak elsőfokú a készültség a folyón Bodrogszerdahelynél. A főbb folyók közül az áradó Tiszán Tiszakeszitől Kisköre-felsőig, az apadó Zagyván pedig Jászteleknél van elsőfokú készültség. A védekezésben vasárnap összesen 88-an vettek részt.

A Taktaközben és a Bodrogközben másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, összesen 6580 hektár áll vízben. Az elmúlt 24 órában 10 szivattyútelep mintegy 1 millió köbméter vizet emelt át a folyókba, a védekezésben 51 ember vett részt.

"Bizakodunk, hogy egyszer csak eláll az eső" - mondta Mezei Péter arra, hogy az előrejelzések szerint újabb esők várhatók a térségben. Az újabb esők késleltethetik az apadást a folyókon, és a felsőbb szakaszokon a mostaninál "számottevően kisebb" árhullámot okozhatnak Sajón, a Bódván és a Bodrogon - közölte az [origo]-val az Ékövizig. (Az OzoneNetwork szerint hétfőn még várható csapadék az Északi-középhegységben, de kedden már kisüt a nap itt is.)