Az APEH szerint rendben volt a fideszes lisztosztás

Vágólapra másolva!
Magánszemélyként nem áfaalany, ezért az adóhatóság szerint nem kell nyugtát adnia a kedvezményes áron kiosztott élelmiszerről Illés Zoltán fideszes képviselőjelötnek. A nyugták hiányát a kerület szocialista polgármestere kifogásolta, aki szerint ők sokkal több élelmiszert osztottak ki a rászorulóknak, mint Illés. Aggasztónak tartja Illés akcióját az LMP is, amelynek jelöltje a fideszes politikus egyetlen ellenfele lesz vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az APEH szerint nem sértett adószabályokat Illés Zoltán fideszes képviselőjelölt azzal, hogy kedvezményes áron osztott élelmiszert a VI. kerületben. Illés pénteken, szombaton és vasárnap osztott szét összesen három-három tonna lisztet, cukrot és étolajat (a vasárnapi akcióról itt olvashat), egységcsomagonként 200 forinttért, amiről az aktivisták nem adtak nyugtát.

Verók István, a VI. kerületi szocialista polgármester a Klubrádió műsorában vetette fel a nyugtaadás kérdését. Azt mondta, az élelmiszerosztás alkalmanként 200 ezer forint bevételt jelent, "ami azért biztosan érdekelheti az APEH-et is". Illés szerint ugyanakkor ez nem kereskedelmi tevékenység, hanem szociális adomány. Ő és társai a saját pénzükből veszik az alapvető élelmiszereket, és csak azért nem ingyen osztják szét, hogy ne lehessen őket szavazatvásárlással vádolni.

Ha Illés magánszemélyként, nem rendszeresen végez hasonló tevékenységet, azzal adószabályt nem sért - közölte az [origo] érdeklődésére Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. A magánszemély ugyanis nem áfaalany, és ha nem rendszeres a tevékenység, akkor nem is kell bejelentkeznie az adóhatósághoz. Ha ugyanezt egy cég tenné, amelynek áfafizetési kötelezettsége van, már más lenne a helyzet - mondta a szóvivő.

A kerületi polgármester a nyugtaadás mellett a múlt pénteki közleményében azt is Illés szemére vetette, hogy a szocialista és szabad demokrata vezetésű önkormányzat a képviselőjelölt akcióinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszersegélyt osztott ki az elmúlt években. "A Hunyadi téri csarnok mellett napjainkig összesen 400 tonna élelmiszert osztottunk szét ingyenesen, átlagosan 2000-2500 háztartást segítve" - írta a polgármester.

Kifogásolta Illés akcióját az LMP is, amelynek jelöltje, Kaszics Bálint a fideszes politikus egyedüli ellenfele lesz a vasárnapi második fordulóban. A párt közleménye szerint az, hogy Illés lakcímigazolás fejében osztott élelmiszert, "egyszerre veti fel a szavazatvásárlás és az illegális adatgyűjtés gyanúját", ezért a helyi és az Országos Választási Bizottsághoz fordulnak

Illés vasárnap azt mondta: ő "le nem tojja", ki kire szavaz, csak az a fontos, hogy az emberek menjenek el szavazni a második fordulóban. Az [origo] munkatársai vasárnap a Hunyadi téren azt tapasztalták, hogy a fideszes aktivisták valóban elkérték a lakcímkártyákat, de nem írták le az azon található adatokat, csak azt jegyezték fel, hogy hány élelmiszercsomagot osztottak ki.