Nem örülnek a párt vezetői az új MSZP-ről szóló pletykáknak

Vágólapra másolva!
Az MSZP több elnökségi tagja is azt állítja, nem esett még szó a párt elnökségének ülésein arról, hogy lemond-e a választások után Lendvai Ildikó pártelnök és hogy valóban lecserélik-e az MSZP nevét. Az egyik alelnök szerint azok, akik ilyen pletykákat terjesztenek, nincsenek tekintettel a párt még versenyben lévő jelöltjeire. Lendvai Ildikó pártelnök ugyanakkor egy hétfői sajtótájékoztatóján nem tagadta egyértelműen, hogy távozna a választások után.
Vágólapra másolva!

Nem örülnek az MSZP vezetői azoknak a sajtóban megjelent információknak, amelyek szerint a választás második fordulója után lemond Lendvai Ildikó pártelnök, és a párt is újra cserélheti a nevét az önkormányzati választásokig. A Népszabadság hétfői számában megjelent, név nélküli "bennfentes" forrásoktól származó értesülések az [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tagok szerint csupán találgatások, amikről még nincs ideje beszélni.

A Népszabadság saját értesülései szerint "már egyfajta egyezség született" arról, hogy Lendvai lemond az elnöki posztról, és "egységes a pártvezetés abban is", hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltet ajánlja majd új pártelnöknek. Lendvai egy hétfői sajtótájékoztatón az MTI szerint ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta, ehelyett kitérő választ adott a lemondását firtató kérdésekre. "Választási hajrában az ember mindent belead, mindenki teszi a dolgát a posztján, és minden kérdés az MSZP későbbi (...) személyi megoldásaira, szervezeti megújítására ezt követően jön" - fogalmazott a pártelnök.

Az [origo] az ügyben külön is megkereste Lendvait, de az MSZP sajtóosztálya csak a pártelnök hétfői nyilatkozatát küldte el válaszul. E szerint "amíg választási időszak van, az ezzel kapcsolatos hírekre Lendvai mindig ugyanazt fogja válaszolni".

"Nem kerültek még szóba"

A Népszabadság hétfőn arról is írt, hogy forrásai szerint már az őszi önkormányzati választások előtt újragondolják az MSZP "brandjét", és könnyen lecserélhetik a pártnevet és a pártlogót is. A lap szerint a következő négy évnek a párt például "Új baloldal" névvel vághat neki. Erről Lendvai Ildikó hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, "nem lát ördögtől valót abban", ha valaki meg akarná változtatni az MSZP logóját vagy arculatát.

"Azt tudom mondani, hogy ezek mind találgatások, amik nem kerültek még szóba az elnökségben" - mondta ugyanakkor az [origo]-nak Varga László, a párt elnökségének egyik tagja. Szerinte április 26-a után van ideje a személyi és egyéb változásokkal foglalkozni, addig az MSZP "állva maradt jelöltjeire kell koncentrálni".

A párt teljes átalakításáról szóló pletykák kifejezetten zavarják az MSZP [origo]-nak nyilatkozó alelnökét, Újhelyi Istvánt, aki szerint a Népszabadságnak nyilatkozó források nem voltak tekintettel a párt még versenyben lévő jelöltjeire. "Szívesen üzenem nekik, hogy én például még küzdök a szavazatokért, 20 százalékponttal jobban szerepeltem, mint a pártom" - mondta (Újhelyi Szeged 1. számú választókerületében 39,5 százalékkal lett második, míg az MSZP országosan 19,3 százalékot ért el).

"Valamit egész másként kell csinálni"

Újhelyi szerint a választások után neki is "lesz véleménye" a pártról: "Valamit egész másként kell csinálni a pártban, újjá kell építeni a baloldalt" - mondta, de szerinte is "idő előtti" még ezzel foglalkozni. "Látszik, hogy az én esetemben is a párt rendesen húzott vissza, de épp ezért én a saját munkámban hiszek" - mondta, majd hozzátette: "Nem örülök neki, hogy a pártban ezekről a dolgokról beszélnek."

"Az MSZP jövőjét nem újságcikkek fogják eldönteni, hanem a párt tagjai és szimpatizánsai" - tette hozzá egy másik elnökségi tag, Vadai Ágnes, aki szerint amíg kampány van, az MSZP egyetlen tagjának, egyetlen vezetőjének sem feladata, hogy Lendvai esetleges lemondásával vagy a párt nevének lecserélésével foglalkozzon.