Vágólapra másolva!
A Ménes-patak újra a medrében folyik a hegyektől körülvett borsodi faluban, Szögligeten. Az ivóvizet még mindig lajtoskocsiból és zacskóban osztják a faluban, mert a falu ivóvizét szolgáltató barlangi karsztforrást fertőzésveszély miatt lezárták. A helyiek először zúgolódtak, de a település intézményei vezetékes víz nélkül is működnek.
Vágólapra másolva!

A víz nagyjából visszahúzódott Szögligeten - mondta az [origo]-nak Tóthné Mihalik Katalin, a áradás által sújtott észak-borsodi község polgármestere. A 780 fős, honlapja szerint zömmel idősek lakta falut egy barlangrendszer látja el ivóvízzel. A minap még az utcákon hömpölygő víz a barlangba is betört, ezért a tisztiorvosi szolgálat fertőzésveszély miatt lezárta az ottani kutat. A polgármester szerint "zúgolódást" keltett Szögligeten, hogy egyik pillanatról a másikra elzárták a vizet.

Jelenleg is lajtoskocsikból és zacskós vízzel látják el a községet. Két állandó lajtoskocsi van a faluban, és nem korlátozzák, hogy ki mennyi vizet vihet magával. A polgármester szerint egy héten belül állhat helyre a vízszolgáltatás.

A Szögligetet ellátó, 12 méter mélyen fekvő barlangból a múlt héten még dőlt ki a víz, de többszörösen szennyezett volt, az eső állati ürüléket és hulladékot is belemoshatott - mondta Molnár Attila, a település vízszolgáltatásáért felelős Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A barlangi forrása látja el a szomszédos Perkupát is, de ott tartálykocsikból folyamatosan fel tudják tölteni a vízhálózatot. Ezt Szögligeten nem lehetett megoldani - tette hozzá Molnár.

"Egy bakteriológiai vizsgálat 48 óra alatt készül el" - indokolta Molnár Attila, miért csak a hétvégén lehet visszaállítani a vízszolgáltatást. Szerinte még azután sem lesz azonnal fogyasztható a víz, ha már beengedik a rendszerbe, mert a vízvezetékeket előbb át kell mosni, ki kell fertőtleníteni. Molnár szerint bizakodásra adhat okot, hogy csökken a szennyeződés mennyisége a vízben.

A lakosság a vezérigazgató-helyettes szerint vegyesen reagált a víz elzárására. Van, aki tudomásul veszi, és a saját, régi kerekes kútjából mer vizet, amit a sparhelten melegít meg magának, de van olyan is, aki már megnyittatná a vezetékes vizet.

Az iskola és a rendelő is működik tovább

"El tudjuk látni a gyerekeket" - mondta a helyi Alapítványi Általános Iskolát vezető Papp Ilona. Az iskolaigazgató szerint hozzájuk folyamatosan hozzák a zacskós vizet. Az iskola életében mindössze annyi változás történt a kút elzárása óta, hogy a gyerekek kezét alaposabban mossák és fertőtlenítik. Papp Ilona a polgármesterhez hasonlóan dicsérte a faluszéli karsztforrások vizét, mindketten nagyon jónak tartják, és remélik, hogy mihamarabb visszaállítják a vízszolgáltatást.

A helyi háziorvos szerint a barlangban lévő karsztvíz nem nagyon jó, de hozzáteszi, azt szétosztás előtt tisztítani szokták. A teljes csapelzárás előtt így is "tejeskávé" színű víz folyt a csapokból - meséli Mendyk Wojciech Leon. "Sok embernek van ásott kútja" - tette hozzá az orvos, aki szerint sokszor nehéz megértetni az emberekkel, hogy a magas talajvíz miatt ezekben gyakran nem jó a víz.

"Nem járhatunk mindig rózsáskertben" - kommentálta a helyzetet Mendyk Wojciech Leon, Szögliget háziorvosa. Bár nincs vezetékes víz, az ő rendelőjében sem állt meg az élet, mint mondja, 800 ember tartozik a körzetéhez, ilyen sok ember nem maradhat orvos nélkül.

Nincs vendég az ár miatt

A faluban vendégházat működtető Miliczki Imre azt mondta az [origo]-nak, hogy egy vendéget is kénytelen volt visszamondani a vízhiány miatt. "Az embernek rosszulesik a dolog" - mondta, hozzátéve, hogy "van, aki nehezen viseli a településen a megpróbáltatásokat".

Egyesek ugyanis keveslik a vízellátást, és szerintük "rá kéne nyitni a rendszerre", aztán kiplakátolni és kihirdetni, hogy a csapvíz fogyasztásra alkalmatlan. Ez azonban nagy felelősség, mondja Miliczki, főleg "ha egy gyerek beleiszik és beteg lesz", vagy járvány tör ki a baktériumokkal fertőzött víz miatt. Szerinte külön gondot jelent az is, hogy sokan már automata mosógépet és mosogatógépet használnak.

A károkat még nem mérték fel

"Ennyire még sose lépett ki a Ménes patak" - mondta a polgármester, aki elmondása szerint maga is csak traktoron tudott közlekedni a szerdán-csütörtökön tetőző árhullám miatt. "Boka fölé ért a víz sok pincében" - mint kiderült, Tóthné Mihalik Katalinéban is. A polgármester szerint a kárfelmérés még nem kezdődött el a településen, de azt már látják, hogy egyes utakat súlyosan megrongált a víz, főleg az útpadka szenvedett károkat.

A szennyvízhálózat egy szakaszán szintén gondot okozott a medréből kilépő patak, mert megtöltötte a csatornát, és ezzel nem bírtak el a hálózat berendezései - mondja Miliczki. Szerinte további gondot okozhat, hogy reggel óta szakad az eső, a patak pedig még épp csak hogy visszament a mederbe.

Április 15-én kezdődött az áradás Észak-Magyarországon, több folyó is kilépett medréből. A legsúlyosabb helyzet a Sajó és a Bódva mentén alakult ki, a két folyó tetőzését rekordmagasságon várták. A Bódva jelenleg is apad, már nagyon lassan, Edelénynél még mindig 25-en dolgoznak, hogy megvédjék a várost a folyótól. Az árvízi helyzetről szóló legfrissebb cikkünket itt olvashatja.