Vádat emeltek a taxi után lövő kormányőr ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség azzal a kormányőrként dolgozó rendőrrel szemben, aki tavaly májusban többször utánalőtt egy taxinak, amelynek sofőrjével előtte konfliktusba került. Az ügyészség szerint a rendőr akkor lőtt, amikor már nem volt veszélyben. Az egyik lövés egy járókelőt talált el, aki felépült a sérülésből.
Vágólapra másolva!

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ellen a rendőr főtörzsőrmester ellen, aki a Köztársasági Őrezred objektumőreként tavaly májusban az Önkormányzati Minisztériumnál egy taxi után lőtt - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel. Skoda Gabriella felidézte: a taxis megállt a minisztérium számára fenntartott egyik parkolóhelyen, majd a kormányőr felszólításának ellenére - miszerint tilos helyen állt meg - a gépkocsit leállította, és elhagyta a helyszínt.

Két perccel később a taxis visszatért a kocsihoz, és ekkor a kormányőr felszólította őt arra, hogy adja át az iratait, de a taxis ennek ellenére beült a gépjárműbe, és távozni készült - mondta a szóvivő, aki szerint a kormányőr ekkor a taxi elé állt, a taxis pedig legalább négy alkalommal megindult a kocsival az őr felé, akinek ezért folyamatosan hátrálnia kellett. A taxis ezután hátratolatott, majd nagy sebességgel elhajtott.

A kormányőr szolgálati lőfegyveréből 25-32 méter távolságról - az ügyészség álláspontja szerint szándékosan - három célzott lövést adott le a távozó jármű irányába. Az egyik lövedék a taxi csomagtartójába fúródott. Egy másik lövedék a Mérleg utca és Nádor utca sarkán csapódott be. A harmadik lövedék a vádlottól mintegy 65-70 méterre a járdán egy, a rendőri intézkedést nem észlelő férfi bal lábszárát találta el, azon áthatolt. A férfi nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett, amely szövődmény nélkül gyógyult.

Az ügyészség álláspontja szerint a kormányőr a lövések leadásakor már nem volt veszélyben, a testi épséget veszélyeztető támadás befejezése után kizárólag a helyszínről távozó személygépjármű megállítása érdekében lőtt. Az ügyészség szerint a kormányőrnek számolnia kellett azzal, hogy a Belvárosban munkanapon, munkakezdés előtt, 7 és 8 óra között - tekintettel a szokásos gyalogos- és járműforgalomra - mások életét, testi épségét veszélyezteti.

Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság jár majd el. Az ügyészség közölte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség a taxissal szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt már korábban vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.