Biztonságosnak minősítették az európai légiutakat

Vágólapra másolva!
Miután az európai hatóság elkezdte fokozatosan feloldani a légtér zárlatát, biztonságos légi járatokat közlekedtetni Európába - jelentette be a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet elnöke. Kedd estétől fokozatosan megnyitják a brit légteret, az európai légtér 75 százalékát már teljesen megnyitották. Hajnalig nem lesz szükség sem részleges, sem pedig teljes légtérzárra az előrejelzések szerint Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) elnöke kijelentette kedden, hogy miután az illetékes európai hatóság elkezdte fokozatosan feloldani a légtér zárlatát, biztonságos légi járatokat közlekedtetni Európába.

Roberto Kobeh Gonzalez ezt egy újságíró kérdésére válaszolva közölte New Yorkban azután, hogy találkozott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az európai légi járatok körülbelül fele közlekedett már kedden az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérhasználati tilalom fokozatos feloldásának köszönhetően - közölte korábban a légtér ellenőrzésével megbízott nemzetközi szervezet, az Eurocontrol Brüsszelben. Az európai légtér 75 százalékát már teljesen megnyitották.

Hajnalig nem lesz korlátozás Magyarországon

Várhatóan nem kell korlátozni az esti vagy éjszakai órákban a magyar légtérben a légiforgalmat az izlandi vulkánkitörés miatt, nem lesz szükség sem teljes, sem részleges légtérzárra - mondta kedden este a HungaroControl kommunikációs vezetője, Fehér Imre.

Magyarország légterét pénteken este 19 órakor zárták le az érkező hamufelhő miatt. Azóta a korlátozást többször feloldották, majd részlegesen újra elrendelték. Kedden délelőtt tíz órától van ismét teljesen nyitva a légtér.

Ötvenhét érkező és hatvanhárom induló járat fordult meg kedden a Ferihegyi repülőtéren, ami az ilyenkor szokásosnak csupán a fele - közölte Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője kedden késő este.

Kedd estétől fokozatosan megnyitják a brit légteret

A szóvivő szerint Nyugat-Európa felé még mindig problémás a légiközlekedés az izlandi vulkánkitörés miatt. Kedd este ugyanakkor bejelentették, hogy estétől fokozatosan feloldják a múlt csütörtökön életbe léptetett brit légtérzárlatot - közölte kedden késő este a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA). A brit kormány bejelentette, hogy a döntés szerint mindegyik nagy-britanniai repülőtéren megindulhat a forgalom.

A CAA kedd esti bejelentése szerint mostantól a légitársaságok felelősségi körébe tartozik a vulkáni hamu jelentette kockázatok megítélése és kivédése. A hatóság közleményében az áll, hogy a légitársaságoknak minden repülés előtt és után "intenzív" karbantartási átvizsgálást kell végezniük a vulkáni hamu okozta esetleges károk feltárására, és a hamuval kapcsolatos bármilyen incidenst jelenteniük kell a CAA-nek.

A szervezet kedd esti közleménye szerint a légi járatok újraindítása előtt eddig a fő akadály az volt, hogy ki kellett deríteni a repülőgépek "hamutűrő" képességének mértékét. A CAA a világ vezető légi ipari mérnökeinek és szakértőinek véleményét kérte ki annak érdekében, hogy kiutat lehessen találni a vulkánkitörés után előállt, "emberemlékezet óta példátlan" helyzetből.

A nap folyamán a két legnagyobb német társaság, a Lufthansa és az Air Berlin mintegy 700 járatot indított külföldön rekedt németekért. Németországban naponta az induló és érkező járatok száma normális esetben mintegy tízezer. (A korábbi keddi helyzetről itt olvashat.)

Az EU tagországok közlekedési miniszterei hétfőn állapodtak meg abban, hogy a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre. Az egyes zónák határait mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Pénteken 19 órakor lépett érvénybe teljes légtérzár Magyarországon az izlandi Eyjafjöll vulkán április 14-i kitörése miatt. A vulkáni hamu megbénította Európa - így Magyarország - légiközlekedését egész hétvégére. Végül hétfőn 12 órakor oldották fel a hazai légtérzárlatot.