Három vádlott ügyét kivéve másodfokon folytatódik az MTV-ostromlók büntetőpere

Vágólapra másolva!
Három vádlott ügyét kivéve véget ért az MTV-székház 2006. őszi ostroma miatt indult elsőfokú büntetőper. Két ember ellen elfogató parancsot adtak ki, egy vádlott betegségre hivatkozva nem jelent meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tévéostrom iratainak zömét az elsőfokú bíróság felterjesztette a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz.
Vágólapra másolva!

Lényegében véget ért az MTV-székház 2006. őszi ostroma miatt indult elsőfokú büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden. A több tucatnyi vádlott közül csupán háromnak az ügye nem zárult le első fokon.

A három ember közül ketten ismeretlen helyen tartózkodnak, ezért ezekben az esetekben felfüggesztette az eljárást az elsőfokú bíróság. Elfogatóparancsot adtak ki ellenük, mert szükség van rájuk a bizonyítási eljárás lefolytatásához, távollétükben ügyük nem bírálható el. Egy vádlott esetében a keddre kitűzött perbeszédeket és határozathozatalt ismételten elhalasztotta a bíróság, mert a vádlott betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Ügyét elkülönítette az elsőfokú bíróság és a tévéostrom iratainak zömét, több tízezer oldalnyi peranyagot felterjesztette a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz.

Összesen 40 vádlott ellen indult büntetőper közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatalos személy elleni erőszak, illetve rongálás vádjával, ám közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt. 2008. december óta féltucatnyi elsőfokú részítéletben foglalt állást a vádlottak bűnösségéről a Pesti Központi Kerületi Bíróság, javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabtak ki, de voltak pénzfőbüntetések és több felmentés is. Ezek kisebb része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, letöltendő szabadságvesztést csak néhányan kaptak, de az ő ítéletük fellebbezések miatt nem jogerős, a Fővárosi Bíróságra került másodfokon.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek a tévészékház épületébe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak és gyújtottak fel. Az ostromban 191 rendőr megsérült, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt.