A cseh kormányfő húzta keresztül Veres európai álmait

Vágólapra másolva!
Veres János egykori pénzügyminiszter helyett a cseh kormányfőt javasolta a londoni székhelyű Európai Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöki posztjára a pénzintézet elnöke. Veres korábban azt mondta: a múlt ősszel javasolták őt a magyar kormány nevében a tisztségre, míg a kormányszóvivő szerint Veres maga jelentkezett be a pozícióra.
Vágólapra másolva!

Jan Fischer cseh kormányfőt javasolja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megüresedő alelnöki posztjára Thomas Mirow, a pénzintézet elnöke. A kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult londoni bank szerdai közleménye szerint a jelenlegi cseh miniszterelnök Brigita Schmögnerovát váltaná a működési politikáért felelős alelnök posztján. A 62 éves, szlovák Schmögnerová megbizatása augusztus 31-én jár le. Az alelnököket az igazgatótanács nevezi ki az elnök javaslatára. (Az EBRD működéséről részletesen korábbi cikkünk keretes írásában, itt olvashat.) Az igazgatótanács május 6-án dönt.

Schmögnerová megüresedő posztjának várományosa volt Veres János egykori pénzügyminiszter is. "A múlt ősszel a kormány nevében javasoltak engem" - mondta Veres március végén az [origo]-nak. Szollár Domokos kormányszóvivő viszont azt mondta: erre a posztra Veres maga jelentkezett be, a kormány hivatalosan nem jelölte őt a pozícióra, ezt nem is tehette volna meg, hiszen az EBRD alelnöki posztjára kormány nem jelölhet embert.

Tavaly ősszel, amikor Andor Lászlót jelölte EU-biztosnak Bajnai, bejelentette, hogy "jelentős nemzetközi feladatra" fogja felkérni Verest. Bajnai akkor nem kívánta kommentálni azokat a felvetéseket, hogy az EBRD alelnöki posztjáról lenne szó, amelyet Andor László töltött be, mielőtt az Európai Bizottságba távozott. A Népszabadság ugyanakkor január 20-án arról írt: Bajnai Gordon kormányfő már írásban is Verest ajánlotta erre a posztra az EBRD elnökének.

Veres március végén az [origo] megkeresésére nem kívánt részletesebben nyilatkozni a témában, arra hivatkozva, hogy azt nem tartja aktuálisnak. A kormányszóvivői iroda márciusban három héten át nem adott írásos választ az EBRD-re és Veres Jánosra vonatkozó kérdéseinkre. (Erről részletesebben itt olvashat.)

Az [origo] szerdán is kereste telefonon Verest, de egyelőre nem tudtuk elérni.

Fischer népszerűsége is számított

Bár nincs szabály erre, a négy EBRD-alelnök egyike mindig kelet-közép-európai. Veres mellett egy bolgár szocialista politikus is megpályázta a pozíciót. Meglena Plugcsieva korábbi miniszterelnök-helyettes ezt január végén maga jelentette be. Az EBRD egy magas rangú illetékese szerdán nem volt hajlandó részleteket mondani arról, hogy Fischeren kívül még ki volt a poszt lehetséges várományosai között.

Az EBRD közleménye szerint Mirrow a bejelentéskor Jan Fischer sikeres és népszerű miniszterelnökként szerzett tapasztalát emelte ki. Hivatkozott Fischer munkájára az Európai Tanácsban is. Mirrow szerint mindez alkalmassá teszi a cseh kormányfőt arra, hogy maga szintű kapcsolatokat alakítson ki azon országok hatóságaival, ahol az EBRD fejleszt és befektet. Az EBRD elnöke azt is megemlítette, hogy Fischer személyesen erősen elkötelezett a környzetvédelmi, fenntarthatósági ügyekben, valamint a bank nemi egyenlőségi törekvéseiben, és szilárdan hisz a civil társadalom és a bank közti konstruktív kapcsolatok fontosságában.

Fischer 2009 áprilisában lett miniszterelnök, korábban a cseh statisztikai hivatal elnöke volt.