"Drámaírók sem találnak ki ilyet" - Edelényben kampányolt Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Tervezett programját felborítva csupán helyi papokkal találkozott Edelényben Orbán Viktor, aki az egyik legkiélezettebb választókörzetbe ment kampányolni csütörtök délután. A Fidesz elnöke zárt körben beszélgetett hat pappal a hitoktatás fontosságáról és a cigányok jövőjéről, majd rövid beszédet tartott a templom előtt összeverődött tömegnek. A pártelnök azt mondta, bár drámaírók sem találnak ki az edelényinél bonyolultabb helyzetet, egyszerű döntést kell hozni a választások második fordulójában.
Vágólapra másolva!

Edelényi papokkal tanácskozott csütörtök délután Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki Daher Pierre, a párt helyi jelöltjének meghívására utazott az egyik legizgalmasabb választási összecsapást ígérő körzetbe. Orbán a papokkal folytatott "baráti összejövetel" után rövid beszédet is mondott a templom előtt várakozó több száz embernek, majd sietve továbbállt.

A pártelnök bő 20 perccel a megbeszélt időpont előtt érkezett Edelénybe, és végül teljesen eltért tervezett programjától - bár eredetileg iskolalátogatás és a helyi művelődési házban tett vizit is volt a listán, ezek végül kimaradtak a programjából. A helyi Fidesz-szervezet alelnöke szerint azért szorítkoztak a templomi beszélgetésre, mert úgy tudták, hogy valaki meg akarja zavarni a pártelnök többi programját.

Orbán Daher Pierre helyi jelölt és Schmitt Pál, az Európai Parlement fideszes alelnöke társaságában négy református és két görög katolikus pappal folytatott bő egyórás beszélgetést - mondta az [origo]-nak Béres Miklós, a városi templom lelkésze. A lelkész szerint Orbán nagyon sokat mosolygott, rendkívül érdeklődő volt, és főleg az egyházról, hitoktatásról beszélt. Az [origo]-nak nyilatkozó lelkészek szerint Orbán a hittanoktatás fontosságát hengsúlyozta, de nem beszélt konkrét tervekről ezzel kapcsolatban.

A pártelnök szót ejtett a cigányokról is, azt mondta, hogy a cigányoknak munkát kell adni, nem segélyt. "Olyan munkát kell adni cigány testvéreinknek, amiből ki tudják aknázni a tehetségüket, például szerelési és zenei munkákat" - idézte Orbánt a lelkész. Béres szerint a pártelnök azt is mondta, hogy a cigányság egy "keleti nép keleti mentalitással", de összességében nagyon pozitívan beszélt róluk.

A beszélgetésen részt vevő papok szerint Orbán azt mondta magáról, hogy nagyon keveset tud aludni, tele van szorongással és félelemmel, mert tudja, hogy hatalmas a felelősség rajta, és óriási feladat előtt áll. Azt is mondta, hogy még nincs kiforrott terve a kormányról, még mindig gondolkozik rajta, hogy milyen legyen a kormány felépítése, de úgy számol, hogy pártjának meglesz a kétharmados többsége - emlékeztek vissza a papok. Szerintük Orbán problémáira reagálva Schmitt Pál rávágta, hogy Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is csak addig izgul, amíg nincs meg a csapata, ha kijelölte a csapatot, akkor megkönnyebbül.

"Átkozottul bonyolult helyzet"

Orbánra a templom előtt is nagy tömeg várt: amikor bement, még csak mintegy száz ember gyűlt össze, de mire kijött a templomból, az [origo] tudósítójának becslése szerint már 300-400 fősre duzzadt a tömeg. A várakozók közül senki nem tudta, hogy fog-e beszélni Orbán, így egymást kérdezgették egyre türelmetlenebbül, hogy mi lesz, mikor jön ki. Az emberek, akik között minden korosztály képviselte magát, mind politikáról beszéltek: egy nő néha azt kiabálta, hogy Molnár Oszkár edelényi polgármester már gárdista, és nincs keresnivalója Edelényben, mert összefogott a Jobbikkal (a Jobbik jelöltje egy nappal korábban lépett vissza, és támogatóit arra kérte, hogy a független Molnárt támogassák), mások arról beszéltek, hogy milyen beceneveken hívják a városban Daher Pierre-t.

Orbán a papokkal folytatott beszélgetés után a templom előtt egy kis emelvényen 10 perces szónoklatot tartott az egybegyűlteknek, akik több mint egy órát vártak rá. "Ennél átkozottabbul bonyolult helyzetet még a drámaírók sem találtak ki, mint ami Edelényben van" - mondta, hozzátéve: "minél bonyolultabb egy helyzet, annál egyszerűbb döntést kell hozni". Orbán azt mondta, a vasárnapi választás szerinte független attól, hogy ki mit gondol a független jelöltként induló helyi polgármesterről, "mert most a jövőről fognak dönteni".

A pártelnök arról is beszélt, hogy Edelény térségén különösen látszik, hogy mekkora az elégedetlenség, hiszen itt könnyen hallgatnak a szélsőségek hangjára. "De akik korábban a Jobbikra, a korábbi fideszes jelöltre vagy az MSZP-re szavaztak, azok ezt most már hagyják abba" - mondta nagy derültséget keltve. Orbán egyszer sem ejtette ki beszéde alatt Molnár Oszkár, a Fideszből kizárt parlamenti képviselő, edelényi polgármester nevét.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán int (a képre kattintva galéria nyílik)

Edelényben a második fordulóban három jelölt, a fideszes Daher Pierre, a független Molnár Oszkár és az MSZP-s Gúr Nándor mérkőzik meg a vasárnapi második fordulóban. A választókerületben második fordulóba jutott a Jobbik jelöltje, Miklós Árpád is, őt azonban pártja szerda este visszaléptette, és azt kérte választóitól, hogy támogassák Molnár Oszkárt. Az első fordulóban Daher 36,54 százalékot, Molnár 24,14, Miklós 19,13, Gúr 18,7 százalékot ért el.