Az állam kezeskedik a legatyásodott MDF és SZDSZ aranytartalékáért

Vágólapra másolva!
Évi 228 millió forintról évi 50 millióra csökken a választási kudarc után az MDF állami támogatása, de rengeteg pénzt bukik az SZDSZ is. Mindkét pártnak jelentős tartalékai vannak azonban azokban az ingatlanokban, amelyek megvásárlására az MDF és az SZDSZ is rábólintott még 2007-ben. Az SZDSZ több mint 300, az MDF több mint 450 millióért vásárolt ingatlanokat kedvező kamattal úgy, hogy a hitelért az állam vállalt kezességet és a megvásárolt épületekre bejegyzett jelzálog is csak jelképes.
Vágólapra másolva!

"Ide már csak a felszámolóbiztos jöhet" - mondta lemondóan az [origo]-nak az MDF egyik korábbi vezetője, amikor arról kérdeztünk, ki lehet a parlamentből kiesett párt következő elnöke (a párt országos választmánya május 8-ra hívta össze az országos gyűlést, ahol várhatóan teljes tisztújítást tartanak). Forrásunk arra utalt, hogy a politikai vereség mellett anyagilag is komoly érvágást jelent az MDF-nek, hogy nem jutott be az Országgyűlésbe.

Az MDF-nek mintegy 228 millió forint állami támogatás járt volna erre az évre, de ez a választások után jelentősen lecsökken. A törvény értelmében május végéig jár a korábbi eredmény alapján a támogatás, ennek időarányos része az év első öt hónapjában összesen 95 millió forint. A közvetlen támogatás a választások után évi 50 millió forintra csökken. Az MDF pártalapítványának, az Antall József Alapítványnak eddig évi 88 millió forint járt a költségvetésből, mostantól évi 36 millió forinttal kell beérniük.

Felhalmozott adósság

Az SZDSZ még az MDF-nél is nehezebb helyzetbe került, a párt korábban évi 261 milliós állami támogatása júniustól nullára csökken. Elveszíti az évi 109 milliós költségvetési támogatást a Szabó Miklós Szabadelvű Alapítvány is. Retkes Attila pártelnök múlt héten azt mondta, a jövőben tagdíjakból és adományokból próbálják majd fenntartani magukat. Közben azonban törleszteniük kell a korábban felhalmozódott adósságokat, amelynek összege Retkes szerint 30 millió forintra rúg.

Az MDF saját beszámolói szerint takarékosan bánt a pénzével az elmúlt években, de az SZDSZ korábban veszteségesen gazdálkodott: 2007-es 2008-as pénzügyi beszámolójuk szerint is évi mintegy 30 millióval költöttek többet, mint amennyi bevételük volt. Retkes szerint ebből 250 millió forint adósság halmozódott föl, amit az ő elnöksége idején sikerült 30 millióra csökkenteni. Ez az összeg azonban még nem tartalmazza a pártingatlanok megvásárlására a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) felvett hitelt.

A pártok még nem tették közzé a 2009-es beszámolóikat (bár az MDF választmánya múlt szombaton már tárgyalt róla), és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a választási kampányban mennyi pénzt költöttek. Az [origo] által is támogatott képmutatás.hu becslése szerint az MDF 170 millió forintot, az SZDSZ pedig 32 millió forintot költött, de ezek az összegek még nem tartalmaznak minden kampánykiadást.

Pártházak

Van azért tartaléka az MDF-nek és az SZDSZ-nek is. Az Országgyűlés 2007-ben döntött úgy, hogy a pártok megvásárolhatják az államtól az általuk használt irodákat. Ehhez az állam segítséget nyújtott az MFB-n keresztül. Az SZDSZ korábbi közlése szerint 327 millió forintos hitelt kért 17 ingatlanra (azt azonban nem közölték, pontosan milyen ingatlanokra, csak annyi derült ki, hogy a Gizella utcai székház nincs köztük, mert azt jelenleg is bérlik), az MDF pedig 454 millió forint hitelt vettek fel 21 ingatlan megvásárlására.

A parlamenti pártok közül egyedül az MDF hozta nyilvánosságra, hogy milyen ingatlanokat vásárolt meg, saját beszámolója összesen több mint 474 millió forintért. Ezek közt vannak csekély értékűek, mint egy alig több mint egymilliót érő szécsényi párthelyiség, de szerepel a listán az MDF II. kerületi, a Szilágyi Erzsébet fasorban található országos központja is, 91 millió forintos vételárral

Az MDF 15 éves futamidőre, kedvezményes - jelenleg 6,44 százalékos - kamatra kapta a kölcsönt, de a hitelért - a 2007-ben elfogadott törvény értelmében - az állam vállal kezességet. Az MFB ingatlanonként 1,1 millió forint jelzálogot jegyeztetett be a tulajdoni lapokra.

Mivel az állam kezességet vállalt a hitelekért, a párt akkor sem veszíti el a 21 ingatlant, ha nem tudná fizetni a törlesztő részleteket. Az MFB 1,1 milliós jelzálogának kiváltása után pedig akár értékesítheti is az ingatlanokat. A legnagyobb falat minden bizonnyal a párt országos központjának otthont adó Szilágyi Erzsébet fasori villaépület. A környéken, hasonló épületekben egy 60-80 négyzetméteres lakásért kérnek az ingatlanirodák körülbelül 40-45 millió forintot, de a pártszékház ennél sokkal nagyobb.