Természetkárosítás miatt indított eljárást a gödöllői rendőrség engedély nélkül gyűjtött és felvásárolt éticsigák miatt. Az illetékes természetvédelmi őr több mint százezer csigát engedett szabadon, az állatok eszmei értéke több mint 270 millió forint volt. 

A Gödöllői Dombvidék ellenőrzése során éti csigákat gyűjtő emberekre lett figyelmes szerdán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gödöllői Tájegység Isaszegi Őrkerület vezetője - közölte pénteken a Gödöllői Rendőrkapitányság. A tájvédelmi körzetben tilos a csigagyűjtés. A természetvédelmi őr megtudta a csigagyűjtőktől, hova tervezik leadni a csigákat, és rendőrségi segítséget kért az átvevő helyhez.

A megjelölt ház előtt a rendőrségi közlemény szerint egy fehér furgon állt, és abban 12 zsák méreten aluli csigát találtak a rendőrök. Az eljárás során megállapították, hogy az autó tulajdonosa egy 25 éves erdőkertesi lakos, aki engedély nélkül gyűjtötte és vette át az állatokat.

A zsákokban összesen 2136 darab 30 mm alatti csiga volt, melyek eszmei értéke 51 millió 264 ezer forint. A furgon tulajdonosát természetkárosítás gyanúja miatt hallgatta ki a rendőrség. A férfi azzal védekezett, hogy a csigákat a helyszínen nem tudta megmérni. A csigákat a természetőr szabadon engedte.

A nyomozók felkeresték azt a felvásárló telephelyet is, ahová a férfi leadta volna a csigákat. A gödöllői családi ház garázsában összesen 66 láda éticsigát foglaltak le. A garázs tulajdonosainak, egy 57 éves gödöllői férfinak és feleségének nem volt felvásárló telephely igazolása. A garázsban talált 105 600 darab csigát Gödöllő külterületén szabadon engedték. Ezek eszmei értéke meghaladja a 220 millió forintot - áll a rendőrségi közleményben. Az engedély nélkül működtetett felvásárló telephely tulajdonosai ellen természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.