Feltörekvő fiatalt szemelt ki Orbán az óriás frakció élére

2010.04.27. 7:53

Huszonéves gyakornokként alapozta meg politikai karrierjét a még mindig csak 35 éves Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, akit Orbán Viktor a rekordnagyságú Fidesz-frakció vezetésére kiszemelt. Párttársai profi és tehetséges politikusként jellemzik az ambícióit korábban sem takargató Lázárt, nem világos azonban, hogy össze tudja-e egyeztetni az új munkát a polgármesterséggel, amelyet tanítómesterétől, a legendás hírű Rapcsák Andrástól örökölt.

"A politikai életben is észre kellene venni, hogy forr az újbor" - mondta tavaly nyáron a Népszabadságnak adott hosszabb interjújában Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere, szerinte ugyanis "a harmincasok nemzedéke fogja újjáépíteni az országot". Úgy tűnik, a 35 éves Lázár számára most jött el az idő, hogy az országos politika első vonalába lépjen, Orbán Viktor Fidesz-elnök ugyanis hétfőn délelőtt - a korábbi sajtóhíreket megerősítve - egy sajtótájékoztatón közölte, őt javasolja a hamarosan megalakuló új Fidesz-frakció vezetői posztjára.

A képviselőcsoport szabályzata alapján a párt elnöke tesz javaslatot a frakcióvezető személyére, majd a frakciótagok döntenek róla - mondták az [origo]-nak fideszes képviselők, akiknek szavaiból az derült ki, hogy minden bizonnyal zökkenőmentesen fog zajlani Lázár megválasztása. A polgármestert hétfőn kerestük, sajtótitkára visszahívást ígért, de ez azóta sem történt meg.

"Orbán Viktor Lázár Jánost javasolja, más jelölt pedig nem került szóba" - mondta az [origo]-nak a frakcióvezető-választásról Balsai István képviselő. "Kizártnak tartom, hogy nem választják meg" - fogalmazott a Lázár által vezetett honvédelmi bizottságban helyet foglaló Tóth Gábor, aki kifejezetten pozitív jelzőkkel illette a frakcióvezetésre esélyes politikust. "Nemcsak egy frakciót, hanem egy nagyobb csapatot vagy hadsereget is el tudna vezetni" - mondta Tóth. "János született tehetség. Persze igaz, hogy nem akármilyen mestere volt Rapcsák András személyében" - tette hozzá.

Rapcsák köpönyege

A Hódmezővásárhely honlapján található életrajza alapján Lázár 20 éves korában, 1995-ben kezdett el dolgozni jogi gyakornokként az alföldi város polgármesteri hivatalában, amelynek élén, a rendszerváltástól kezdve, a már pusztán hatalmas termete miatt is országos ismertségre szert tett Rapcsák András állt. A fiatal joghallgatóból 1997-ben Rapcsák személyi titkára lett, majd az 1998-as országgyűlési választásokon a kampányfőnöki pozíciót is betöltötte. Amikor a népszerűségét az állandó helyi támadások közepette is megőrző Rapcsák 2002 februárjában, nem sokkal a választások előtt elhunyt, Lázár vette át a helyét jelöltként, és azóta is megnyert minden parlamenti képviselői és polgármesteri választást.

Ha pedig Orbán szándékainak megfelelően ő lesz az új Fidesz-frakció vezetője, akkor Lázár vezeti majd a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb létszámú képviselőcsoportját (a pontos számot nem lehet tudni, mert még nem világos, mekkora lesz a KDNP-frakció). A frakcióvezető egyik legfontosabb feladata általában az, hogy biztosítsa az egységet a szavazásoknál, most azonban a Fidesz akkora többséggel bír, hogy a legtöbb törvénynél minden erőfeszítés nélkül meglesz az elegendő számú szavazat. Odafigyelésre inkább a kétharmados támogatást igénylő törvényeknél lehet szükség, egy fideszes képviselő szerint azonban a frakció egyben tartásán őrködni fog Orbán Viktor leendő miniszterelnök is.

Tud rendet tartani

"Jánosnak nem annyira az egység biztosítása lesz az elsődleges feladata, hanem az, hogy megszervezze a frakció munkáját" - mondta a képviselő, aki névtelenséget kért, mert nincs felhatalmazva arra, hogy a képviselőcsoport ügyeiről nyilatkozzon. A politikus hozzátette, személyes benyomása az, hogy a szervezés nem fog gondot okozni Lázárnak. "Tartottam fórumokat Hódmezővásárhelyen, és azt láttam, hogy nagy rend volt a városban" - fogalmazott a képviselő, aki szerint a képviselőcsoport vezetése nem lesz komolyabb feladat, mint egy megyei jogú város irányítása.

Az óriási méretűre növekedő frakció igazgatása már csak azért sem járhat majd nagy nehézségekkel, mert a Fidesz képviselőcsoportját, a többi párthoz képest nagyobb fegyelem jellemzi. Egy képviselő szerint a frakcióban nem gyakoriak a komoly viták, még akkor sem, ha nincs széles egyetértés. "Általában az szokott lenni, hogy mindenki nézi, mikor emelik fel a kezüket a prominensek, és úgy szavaznak ők is" - magyarázta a politikus. Várhatóan az sem okoz majd gondot Lázárnak, hogy a párt fiatalabb generációjához tartozik, és frakcióvezetőként olyan befolyásos fideszes politikusoknak is ő lesz a felettese, mint amilyen például Kövér László vagy Kósa Lajos. Egy képviselő szerint ezt támasztja alá, hogy 2006-ban Navracsics Tibor úgy lett frakcióvezető, hogy azt megelőzően még képviselő sem volt, mégis mindenki elfogadta, és ki is töltötte a ciklust.

Vannak azonban kockázatok is Lázár számára. Frakcióvezetőként állandóan a reflektorfényben lesz, neki kell majd részt vennie a parlamenti vitákban, amelyek most ráadásul több fronton - már nemcsak az MSZP-vel, hanem a Jobbikkal és az LMP-vel is - fognak zajlani. Több fideszes képviselő is beszélt arról az [origo]-nak, hogy a frakcióvezetői poszt nem hálás pozíció, és nem szokott érte tolongás lenni, a vitákban való folyamatos részvétel, a gyakori szereplés ugyanis még a legtapasztaltabb politikusokat is elhasználhatja.

"Sok lehetőség volt nyitva számára"

Lázár a most véget érő ciklusban már bizonyította, hogy nem fél a konfliktusos helyzetektől. 2007 áprilisában egy mentőkocsiban meghalt férfit a Gyurcsány-kormány által megkezdett egészségügyi reform első áldozatának nevezett, amivel sokat szerepelt a sajtóban, 2009 elején pedig a visszaeső erőszakos bűnelkövetőket ,a jelenleginél szigorúbban büntető, úgynevezett "három csapás" törvényjavaslat gazdájaként került előtérbe. A szocialisták nem támogatták a javaslatát, Lázár azonban nem adta fel, és a tatárszentgyörgyi romagyilkosság után újabb nagy visszhangot kiváltva közölte, ha elfogadták volna a javaslatát, akkor megelőzhető lett volna a támadás. Közben azonban van kapcsolata a rivális politikai oldallal is, 2008-ban például az általa vezetett önkormányzat megbízást adott Gyurcsány Ferenc egykori  bizalmasának, Szigetvári Viktor cégének a hódmezővásárhelyi egészségügyi program kommunikációs feladataira. (Részletek ebben a cikkben.)

Az állandó szerepléssel járó kockázatok mellett ugyanakkor nem világos az sem, mennyire fér bele Lázárnak a hatalmas Fidesz-frakció vezetése Hódmezővásárhely irányítása mellett. Korábban felmerült a neve lehetséges rendészeti miniszterként is, és Tóth Gábor fideszes képviselő szerint hallomásokból lehetett tudni, hogy "sok lehetőség volt nyitva számára". Tóth szerint Lázár valószínűleg épp azért választotta a frakcióvezetést, mert így meg tudja tartani a polgármesterséget, míg miniszterként az biztosan nem lett volna megoldható. Arra sem volt azonban még példa, hogy a kormánypárt frakcióját olyasvalaki vezesse, aki polgármesteri tisztséget is betölt, így nem világos, hogy Lázár ezt hogyan fogja megoldani. Egy névtelenséget kérő fideszes képviselő szerint azonban ez is csak szervezés kérdésre, és elképzelhető például az, hogy a frakcióvezető elsősorban a parlamenti szereplésre koncentrál, az egyéb feladatok intézését pedig a helyetteseire bízza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK