Az új parlament elé teszi az átadási iratokat a Bajnai-kormány

Vágólapra másolva!
A Fidesz kérésre a parlament alakuló ülésére elkészíti és nyilvánosságra hozza a Bajnai-kormány az átadás-átvételről szóló dokumentumokat. Az iratok az április 30-i állapotokat fogják rögzíteni.
Vágólapra másolva!

A Bajnai-kormány az új Országgyűlés alakuló ülésére, május 14-re elkészít és nyilvánosságra hoz minden, az átadás-átvételről szóló dokumentumot - közölte Szollár Domokos az MTI-vel kedden a Parlamentben. Navracsics Tibor hétfőn nyílt levélben közölte Bajnai Gordon miniszterelnökkel, hogy az új parlament megalakulásakor be fog nyújtani egy törvényjavaslatot az átadás-átvétel lebonyolításáról, és felsorolta azt is, milyen adatokat szeretne megkapni a Fidesz a leköszönő kormánytól.

A miniszterelnök kabinetfőnöke kedd délelőtt tíz órára egyeztetést kezdeményezett a Fidesszel az átadás-átvételről, de a Fidesz ezt azzal utasította el, hogy Navracsics Tibor levelében mindent leírtak. Szollár kedden azt mondta, technikai ügyekről szerettek volna egyeztetni az átadás-átvételről Szijjártó Péterrel, a Fidesz elnöki stábjának vezetőjével, ezek között arról, hogy mikori állapotot türközzenek a dokumentumok, illetve hogy milyen információkra lenne még szüksége az új kormánynak.

Szollár szerint a kormány által készítendő leltár teljes lesz, szinte miden olyan adatot tartalmaz majd, amelyet a Fidesz törvénybe foglalna. Az átadás-átvételi dokumentumok az április 30-i állapotot tükrözik majd, a minisztériumok vezetői - a minisztertől a főosztályvezetőig bezárólag -, és az állami szervek vezetői teljességi nyilatkozatot írnak alá, arról, hogy valamennyi dokumentum teljes, abból adat nem maradt ki.

Az átadás-átvétel része lesz a Fidesz által ígért úgynevezett elszámoltatásnak is, amellyel az előző nyolc év kormányzása alatt szerintük elkövetett visszaéléseket akarják feltárni. Navracsics ugyanakkor levele végén közölte, hogy a felelősségtől nem mentesíti az állami vezetőket önmagában az, ha az átadás-átvétel során maradéktalanul együttműködnek a leendő kormánnyal.