Nyomoz az ügyészség az országos rendőrfőkapitány ellen tett feljelentés ügyében

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást az ügyszség a Bencze József országos főkapitány ellen érkezett feljelentés ügyében. Ez már a második nyomozás, ami hűtlen kezelés miatt indul az ORFK-nál. 
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el kedden a Központi Nyomozó Főügyészség a Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen tett feljelentés ügyében - közölte a főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére. Fazekas Géza elmondta: az ügyben a főügyészség korábban feljelentés-kiegészítést rendelt el. A szóvivő szerint azért kellett elrendelni a nyomozást, mert "a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján nem lehetett minden feljelentéssel érintett cselekmény vonatkozásában kizárni a bűncselekmény gyanúját".

Az országos rendőrfőkapitány korábban újságírók előtt azt mondta: kész minden szükséges iratot átadni a főügyészségnek. Fazekas Géza ezzel kapcsolatban azt mondta: kértek és kaptak is iratokat a rendőrségtől. Szintén kérdésre válaszolva - miszerint meghallgatták-e illetve tervezik-e a közeljövőben meghallgatni Bencze Józsefet - Fazekas Géza azt mondta: nem hallgatták meg, jövőbeni cselekményekről pedig nem nyilatkozik. A szóvivő arról sem beszélt, hogy a több pontból álló feljelentés mely pontjainál nem tudták kizárni egyértelműen a bűncselekmény gyanúját.

A Központi Nyomozó Főügyészség két hete már nyomozást indított hűtlen kezelés miatt egyes ORFK által kötött szerződések ügyében. Ebben az ügyben Bencze József tett feljelentést, mert az ORFK Ellenőrzési Szolgálata vizsgálata során megállapította, hogy egy külsős céggel két szerződést is kötöttek, s a két teljesítés - ahogy Bencze József fogalmazott: egy-két részlet kivételével - majdnem ugyanaz volt, holott más típusú megrendelésről volt szó. A második szerződés alapján kifizetett összeget a cég végül visszafizette.

Bencze ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést (erről bővebben itt olvashat). Korábban a BRFK-s szerződések miatt is nyomozás indult ugyancsak hűtlen kezelés gyanújával, miután Tóth Gábor budapesti főkapitányt is feljelentették. Bencze József országos rendőr-főkapitány két hete újságírók előtt nemtelen, alaptalan és személye elleni támadásnak nevezte az ellene, valamint Tóth Gábor ellen tett feljelentéseket, amelyeket az elmúlt időszak nagy rendőrségi nyomozásaival hozott összefüggésbe.