Pokorni szerint Sólyom nem marad államfő

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Tv2 reggeli műsorában azt mondta: szerinte Sólyom Lászlóból nem lesz újra köztársasági elnök. Sólyom ötéves mandátuma augusztusban jár le, az új elnököt pedig a Fidesz egyedül is meg tudja választani, a párt ugyanis a vasárnapi választáson megszerezte a képviselői helyek több mint kétharmadát. Pokorni szerint Kövér László vagy Schmitt Pál lehet az Országgyűlés új elnöke. A lehetséges kormánynévsorról azt mondta: a sajtóban megjelenő találgatások nem állnak messze az igazságtól.
Vágólapra másolva!

"Ha úgy fogalmazza meg a kérdést, hogy Sólyom László a következő években a köztársasági elnök lesz-e, akkor azt a választ adnám, hogy szerintem nem, nem ő lesz" - mondta a Tv2 Mokka című műsorában kedden Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

Pokorni arról azonban nem beszélt, hogy a Fidesz miért nem választaná meg újra Sólyomot, akinek augusztus 4-én jár le az ötéves megbízatása. Pokorni szerint Magyarország nagyon sokat köszönhet Sólyom Lászlónak, akit ő személy szerint nagyra becsül. Arról, hogy ki lehet Sólyom utóda, konkrét nevek nélkül azt mondta: nagyon sok jelölt jöhet szóba.

A köztársasági elnök megválasztásához a parlament kétharmadának a támogatására van szükség, de ha ez egymás után kétszer sem jön össze, akkor harmadik alkalommal már elegendő a jelenlévő képviselők több mint felének az igen szavazata. A Fidesz azonban a kétharmadot is biztosítani tudja, a vasárnapi választásokon ugyanis a mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg. A Fidesz egyelőre nem beszélt arról, hogy kit látna szívesen a köztársasági elnöki székben. (Sólyom és a Fidesz viszonyáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)

Pokorni a Tv2 reggeli műsorában arról is beszélt, hogy Schmitt Pálnak, a Fidesz EP-képviselőjének jó esélye van arra, hogy ő legyen az új összetételű Országgyűlés elnöke. A Fidesz alelnöke szerint Kövér László, a párt országos választmányának elnöke, illetve Schmitt között dőlhet el, hogy ki lesz a házelnök.

Az Index azon információjára, hogy Orbán Viktor pártelnök folytat-e rendszeres konzultációkat várható minisztereivel, Pokorni azt felelte: vannak előzetes konzultációk a Fidesz egyes munkacsoportjainak vezetőivel. Újságírói kérdésre felelve azt mondta: ezeken az előzetes egyeztetéseken jelen volt többek között Pintér Sándor, akit lehetséges belügyminiszterként emlegetnek, Matolcsy György, aki gazdasági csúcsminiszter lehet, Hende Csaba, aki honvédelmi miniszter lehet, illetve Fazekas Sándor, aki lehetséges földművelésügyi miniszterként szerepelt több sajtóhírben.

Az esetleges miniszterekre vonatkozó találgatásokról Pokorni azt mondta: a sajtóban megjelenő találgatások nem állnak messze az igazságtól. Hozzátette: minden azonban akkor lesz száz százalékig biztos, ha a köztárssági elnök felkéri Orbán Viktor pártelnököt a kormányalakításra, aki majd a nyilvánosság előtt is bejelenti a kormánynévsort.

Pokorni saját szerepéről azt mondta: ő várhatóan nem fog kormányzati szerepet vállalni. Ezt azzal magyarázta, hogy jelenleg a XII. kerület polgármestereként dolgozik. Hozzátette: nem biztos, hogy megtalálja a helyét egy integrált kormányzati pozícióban. Ezzel arra utalt, hogy a Fidesz várhatóan csúcsminisztériumi rendszert hoz létre, ahol az oktatás, az egészségüggyel és a szociális ügyekkel együtt egy humántárca alá tartozna. Az oktatásügyért pedig sajtóinformációk szerint a KDNP felelne. Azt, hogy a KDNP-hez tartozhat az oktatásügy Pokorni is megerősítette a Tv2-nek.

A Fidesz eddig nem beszélt arról, hogy kik lesznek az új kormány tagjai. Orbán Viktor eddig csak Martonyi Jánost nevezte meg, aki a külügyi tárcát fogja irányítani. Hétfői sajtótájékoztatóján Orbán arra hivatkozva nem árult el neveket, hogy előbb meg akarja várni a köztársasági elnök felkérését. Orbán mindössze Lázár Jánost nevezte meg, aki a Fidesz frakcióját irányíthatja az új összetételű Országgyűlésben.