Egy Tarantino-filmbe is beillene az új parlamenti felállás

Vágólapra másolva!
Teljesen új felállás jön létre a hamarosan megalakuló parlamentben, ahol mind a négy pártnak érdekében állhat az, hogy a másik háromra lőjön. Az ellenzéki pártok bizalmatlanok egymással, de egymás fúrása mellett nyilván mindannyian támadni fogják a Fideszt, amihez persze Orbán Viktornak is lesz néhány szava. Elemzés az új parlamenti helyzetről, ami olyan feszültségeket teremthet, amit még akciófilmek írói is megirigyelhetnének.
Vágólapra másolva!

"Határozott, elszánt pozitív ellenzéki" szerepet, az ország problémáinak megoldásához pedig segítséget ígért 2006 májusában Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Ez az a mondat, amelyet minden vesztes párt meg szokott ígérni a választások után, és ez nincs másként most sem. A parlamentbe bejutott három ellenzéki párt - az MSZP, a Jobbik és az LMP - egyaránt azt hangoztatta, hogy úgymond konstruktív ellenzék akar lenni, vagyis építő kritikával viszonyul majd a kormányhoz.

"Az MSZP nem liheg majd senki nyakába, nem cirkuszol, de kemény és felelős ellenzékként a baloldal, a demokrácia és a progresszió szószólója lesz" - ígérte vasárnap este Lendvai Ildikó, a szocialista párt távozó elnöke. Szintén a második forduló estéjén Vona Gábor, a Jobbik vezetője úgy fogalmazott, hogy ugyan vannak fenntartásaik a Fidesz nagyarányú győzelme miatt, de "úgy illik, hogy gratuláljunk a választásokon győztes pártnak, az ország és a nemzet érdekében sok sikert kívánunk a kormányzáshoz". Az LMP országos listavezetője, Schiffer András vasárnap este a klasszikus fordulatot használva "konstruktív, de határozott" ellenzékiséget ígért, jelezve, hogy hajlandók együttműködni a "demokratikus ellenzéki párttal" (ezzel az MSZP-re utalva) és a kormánypárttal is.

Van tehát hagyománya ezeknek a barátságos nyilatkozatoknak, a korábbi évek tapasztalata azonban az, hogy nem szokott sokáig tartani ez a hangnem. Ezt részben az is magyarázza, hogy a parlamenti választás évében tartják az önkormányzati választásokat is, így a pártok gyakorlatilag le sem állítják a kampányukat. Ez most kiegészül azzal, hogy a hamarosan megalakuló új parlamentben a Fidesz példátlanul nagy többségre tett szert, így a hozzá képest csekély erővel bíró, egymással szemben is bizalmatlan pártok úgy érezhetik, elsősorban a kormánypárt kárára növelhetik saját támogatottságukat.

A szocialisták és a demokrácia

Az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján nagyjából látszik, hogy milyen jellegű támadásokra készülhet fel a Fidesz a szocialisták részéről. Már az MSZP-kampánynak is az volt a fő üzenete, hogy biztosítani kell a "demokratikus kontrollt" a Fidesz felett, így a szocialisták várhatóan szoros figyelemmel követnek minden olyan lépést, amely az alkotmányos berendezkedéssel és a parlament működésével kapcsolatos. Ez jellemezte az 1998 és 2002 közötti időszakot is, amikor a Fideszt azzal vádolták a szocialisták és szabad demokraták, hogy csorbítja az ellenzék jogait, és leépíti a demokratikus intézményrendszert.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Demokratikus kontrollt ígér az MSZP

Orbán már többször meg is kapta azt a kérdést, hogy bevezetik-e ismét a kormányzásuk idején az ellenzék által sérelmezett háromhetes parlamenti ülésezést, mire ő az Inforádiónak az első forduló előtt adott interjújában azt mondta, bár szerinte bevált az a rendszer, úgy vette észre, hogy "sok felesleges vitát is gerjesztett". Szerinte ezért úgy kell szervezni a parlament munkáját, hogy minden héten legyen lehetőségük a képviselőknek arra, hogy közvetlenül is gyakorolhassák az ügyek és a kormány felügyeletét.

Bár az utóbbi néhány hétben elcsendesedtek a Fidesz online adatbázisai körüli hangok, a választás első fordulója előtt az MSZP élesen támadta az Orbán vezette pártot egy kiszivárgott felvétel miatt. Ezen Kubatov Gábor pártigazgató volt hallható, amint arról beszél egy fórumon, hogy pártjának nemcsak a szimpatizánsairól, hanem az ellenfél támogatóiról is volt adatbázisa a tavalyi pécsi polgármesterválasztáson. A Fidesz ezt nem cáfolta, és érdemben semmilyen kérdésre nem válaszolt a felvétellel kapcsolatban, amire Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök azzal reagált, hogy ha a párt nem tisztázza magát, akkor új politikai pozíciója "ocsmány bűnben fog megszületni". Ezzel a szocialista politikus gyakorlatilag már az előtt megkérdőjelezte a Fidesz győzelmének legitimitását, hogy lezajlottak volna a választások.

A Jobbik és a nagykoalíció

Az MSZP ugyan a második fordulóban már nem húzta elő ezt a kártyát, az új parlamentben azonban előkerülhet a téma, főleg miután a Jobbik kedden be is jelentette, hogy "parlamenti vizsgálóbizottság felállításával kívánja felderíteni a Fidesz és az MSZP titkos és törvénytelen választói adatbázisait". Ez a lépés egyben rávilágít a parlamentbe frissen bekerülő Jobbik sajátos helyzetére: a párt kezdetben a kormányzó szocialisták kíméletlen kritikusaként szerzett népszerűséget, a választás előtti hetekben azonban már a Fidesszel vívott keményebb csatákat.

A Jobbik azzal az üzenettel kampányolt, hogy egy kalap alá vette a Fideszt és az MSZP-t, és azt állította róluk, hogy valójában nagykoalíció formálódik közöttük. Ezt látszik folytatni a kezdeményezés, amely mindkét párt adatbázisainak vizsgálatára irányul.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kemény ellenzékiség várható a Jobbiktól

A helyzetet bonyolítja, hogy a kampányban a szocialisták és a fideszesek egymást okolták a szélsőjobboldali párt megerősödéséért, és várhatóan ezzel nem hagynak fel a választás után sem. Így állandósulhat az a fajta taktikázás, amely szerint a Fidesz és az MSZP árgus szemmel figyeli majd azokat a mozzanatokat, amelyekkel bizonygatni tudja, hogy a másik párt valójában a Jobbik szövetségese.

A radikális változásokat követelő újonc pártot sem kell azonban félteni eddigi teljesítménye alapján. A Jobbik központi üzenete a rendteremtés és a közélet megtisztítása volt a kampányban, és a Fidesz felkészülhet rá, hogy az újonc párt minden lehetőséget ki fog használni arra, hogy bizonyítsa a kormány alkalmatlanságát ezeken a területeken. Orbán Viktor ugyan ígéretet tett arra, hogy néhány héten belül rendet tesznek az ország legkevésbé biztonságos pontjain, de még akkor is történhetnek nagy visszhangot kiváltó bűncselekmények, ha egyébként általánosságban javul a helyzet. Az pedig nem valószínű, hogy a Jobbik elmegy majd az ilyen ziccerhelyzetek mellett.

Az LMP és a kényes látszat

Kevésbé egyértelmű az LMP helyzete, amely épp azzal az üzenettel nyerte el sokak támogatását, hogy meg akarja újítani a hazai politizálást. A kampányban sem keresték a konfliktusokat, az MSZP-vel azonban voltak ütközeteik, miután a szocialisták az első forduló előtt felesleges voksnak nevezték az LMP-re adott szavazatokat, utána viszont már együtt akartak velük működni, és még a nevüket (lehet más a politika) is elkezdték használni. Ez már önmagában megadja az alaphangot az MSZP-vel való viszonyhoz, ehhez azonban még hozzáadódik az, hogy az LMP-t gyakran éri az a vád, az SZDSZ utódpártja. Ez ellen az LMP mindig tiltakozik, de ha ellenzéki pártként közel kerülnek a szocialistákhoz, akkor még nehezebb lesz lemosni magukról ezt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vigyázni fognak az image-ükre

Az LMP jelét adta már annak is, hogy a Fidesszel sem fog feltétlenül kesztyűs kézzel bánni. LMP-s politikusok többször elmondták, nem örülnek annak, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett a parlamentben, kampányfőnökük, Karácsony Gergely pedig egy csepeli fórumon beszélt arról is, hogy szerinte Orbán Viktor pártja nem árulta el, hogy mihez is akar kezdeni, így "lélektani értelemben nem lesz felhatalmazva a Fidesz semmire".

A mexikói felállás

A vitathatatlanul legerősebb politikai szereplő a következő ciklusban persze a Fidesz (és a vele szövetséges KDNP) lesz, és ugyan a kormányzás általában nem a támadó politizálás terepe, Orbán Viktor már sokszor bizonyította, hogy tud kemény lenni. Mind a három ellenzéki párt a Fideszre fog lesni, és kétharmados többségük miatt még arra sem lesz szükségük, hogy szövetségeseket keressenek különböző terveik megvalósításához.

A kampány után úgy tűnik, hogy a most záruló ciklushoz képest olyan új parlament jön létre, ahol minden pártnak lesz az érdeke arra, hogy a másik háromra lőjön. A helyzet nagyon hasonlít a Quentin Tarantino amerikai rendező filmjeiben gyakran megjelenő "mexikói felállás"-hoz (Mexican standoff), ami az olyan jelenetek neve, amikor egy körben állnak többen, és mindenki fegyvert fog a mellette álló fejéhez. A Wikipedia szerint ezzel az olyan konfliktusokat szokták leírni, amelyeket "egyik fél sem tud előreláthatóan megnyerni".