Új kormányában is újít Orbán

Vágólapra másolva!
Nyolc miniszter, harminc államtitkár, két miniszterelnök-helyettes, sok egybevont, korábban külön minisztérium felügyelete alá tartozó szakterület - a sajtóban az elmúlt hetekben megjelent, a Fidesz által meg nem erősített, de nem is cáfolt információk szerint így épül majd fel a második Orbán-kormány. Miniszter lehet Pintér Sándor, Matolcsy György, Navracsics Tibor, államtitkárság felelhet az igazságügyért, a cigányügyért, az infokommunikációért. Orbán megint újít, de ezt már megszokhattuk első kormányának felállításakor.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt 10 órától a kormányalakításról tárgyal Orbán Viktor, a választásokon több mint kétharmados parlamenti többséget szerző Fidesz elnöke és Sólyom László köztársasági elnök. Ugyan már az első forduló egyértelművé tette, hogy a Fidesz fog kormányozni, Orbán eddig nem volt hajlandó felfedni, hogy kik lesznek a következő kormány miniszterei.

Korábban többször hivatkozott arra, hogy nem lenne illendő a választókkal szemben, már a választás vége előtt arról beszélni, hogyan akar kormányozni. Hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján azonban már azt mondta, addig nem kíván személyi kérdésekről szólni, amíg meg nem kapja a kormányalakítási megbízást Sólyom Lászlótól, mert ennek "alkotmányos illemtani akadálya" van.

A pártelnök és Sólyom szerdai tárgyalásán valószínűleg elhangzik majd, a Fidesz kétharmados többségének birtokában amúgy is egyértelmű tény, Orbán lesz a következő kormány miniszterelnöke. Így pedig elképzelhető, hogy Orbán előáll a kormány névsorával is, bár formálisan csak az Országgyűlés első ülésén kéri fel a köztársasági elnök a győztes párt vezetőjét a kormányalakításra.

A legfurcsább kormány

A Fidesz kormányzati terveiről számos információ kiszivárgott és megjelent sok, többé vagy kevésbé bizonytalan találgatás is. A fideszes politikusok nyilatkozatai, hírügynökségi és lapinformációk, illetve az [origo] munkatársai által folytatott háttérbeszélgetések alapján úgy tűnik, hogy az új kormány szokatlan felépítésű lesz. A Fidesz által nem cáfolt információk szerint várhatóan nyolc, úgynevezett csúcsminisztérium alakul majd, amelyek több, korábban külön minisztériumokhoz tartozó területeket fognak majd át.

A csúcsminiszterek alatt várhatóan államtitkárok felelnek majd az egyes jelentősebb területekért, az MTI szerint 30 lesz belőlük. A szakállamtitkárok a politikai munkában, a közigazgatási államtitkárok az apparátusi munkában segítik majd a csúcsminiszterek dolgát. Orbánnak is lesznek segítői, az eddig nyilvánosságra került információk szerint lehet, hogy kettő, de lehet, hogy több miniszterelnök-helyettes dolgozik majd vele.

Orbán már első kormányában is több újítást dobott be, több olyan miniszteri poszt létrejött, ami sem Antall József, sem Horn Gyula kormányában nem létezett. Az első Orbán-kormányban választották szét először miniszteri szinten az oktatást és a kultúrát, de szintén itt bukkant fel az ifjúságért és a sportért felelős miniszteri poszt. Orbán Viktor első kormányában jelent meg a korábbiaknál erősebb kancellária is.

Megtippelt miniszterek

Sokkal kevesebb konkrétum derült ki a kormány leendő összetételéről. Az egyetlen, Orbán Viktor által bejelentett tény, hogy Martonyi János lesz a külügyminiszter. Orbán a választások második fordulója előtt az [origo]-nak azt mondta, szamárság minden személyi találgatás. A Fidesz egyik alelnöke, Pokorni Zoltán ugyanakkor kedden azt nyilatkozta a Tv2-nek, hogy a sajtóban megjelent személyi találgatások nem állnak messze a valóságtól.

A sajtóban megjelent hírek alapján a kormány lehetséges névsora így néz majd ki:

Miniszterelnök

Orbán Viktor (Fidesz)

Miniszterelnök-helyettesek

Semjén Zsolt (KDNP) (nem erősítették meg)
Varga Mihály (Fidesz) (nem erősítették meg)

Miniszterek

Fazekas Sándor (Fidesz) - földművelésügyi miniszter (nem erősítették meg)

Fellegi Tamás - vagyonkezelési és infrastrukturális miniszter (nem erősítették meg, de nevét saját korábbi lapja, a Heti Válasz dobta be; kinevezésére utal, hogy eladta a lehetséges miniszteri posztjával összeférhetetlen cégét)

Hende Csaba (Fidesz) - honvédelmi miniszter (a Heti Válasz információja, nem erősítették meg)

Martonyi János - külügyminiszter (biztos, Orbán jelentette be)

Matolcsy György (Fidesz) - gazdasági miniszter (nem erősítették meg, de a neve többször felbukkant a sajtóban)

Navracsics Tibor (Fidesz) - kancelláriaminiszter (nem erősítették meg, neve felmerült miniszterelnök-helyettesként is)

Pintér Sándor - belügyminiszter (nem erősítették meg, de a neve többször felbukkant a sajtóban, Orbán pedig azt mondta róla, "alkalmas ember" valamilyen feladatra; kinevezésére utal, hogy eladta az esetleges miniszteri posztjával összeférhetetlen cégét)

Réthelyi Miklós (párton kívüli) - humán ügyekért felelős miniszter (nem erősítették meg)

Államtitkárok

Balog Zoltán (Fidesz) - kisebbségi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Győri Enikő (Fidesz) - külügyi államtitkár (a Heti Válasz információja, nem erősítették meg)

Hoffmann Rózsa (KDNP) - oktatási államtitkár (nem erősítették meg, de a Heti Válasz szerint az ő általa kidolgozott KDNP-s oktatási programra épül majd a kormány oktatáspolitikája)

Naszvadi György - költségvetési államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Németh Zsolt (Fidesz) - külügyi államtitkár (a Heti Válasz információja, nem erősítették meg)

Nyitrai Zsolt (Fidesz) - infokommunikációért felelős államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Répássy Róbert (Fidesz) - igazságügyi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Soltész Miklós (KDNP) - szociális államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Szászfalvi László (KDNP) - egyházügyi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Szócska Miklós - egészségügyi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)