Kihallgatták a HM hadiipari cégének vezetőjét

Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium legnagyobb hadiipari cégének, a HM EI Zrt-nek a vezetőjét a cég honlapja szerint is őrizetbe vették. A HM-cégekhez kapcsolódó vesztegetési ügyekben nyomozó ügyészség csak annyit közölt, hogy kényszerintézkedésekre volt szükség a társaság ügyében, a Magyar Nemzet szerint viszont már előzetes letartóztatásban is van a vezérigazgató sikksztás gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) elrendelte a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) vezetőjének meghallgatását - közölte a cég a honlapján. Kedden az ügyészség "adatgyűjtést folytatott" a társaságnál a HM egyes háttérintézményeinél dolgozó hivatásos katonákat érintő vesztegetési ügyben. A bizonyítási eljárás részeként hallgatják majd meg a vezérigazgatót is.

A Magyar Nemzet szerdán azt írta, a HM EI Zrt. - a HM legnagyobb hadiipari cége - vezetője, K. Gábor előzetes letartóztatásba került különösen nagy értékű sikkasztás gyanújával. A lap szerint K. Gábort kedden délután vették őrizetbe a társaság épületében, ahonnan már nem tért vissza a cég egyik megbeszélésére.

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI kérdésére nem árulta el, hogy a cégvezetőt valóban előzetesbe helyezték-e. Annyit mondott, hogy "az ügyészség kedden kényszerintézkedéseket foganatosított", de arról nem beszélt, hogy ezek pontosan milyen intézkedések voltak, és kit vagy kiket érintettek. Balogh a nyomozás érdekeire hivatkozott.

Bár a HM EI honlapján közzétett közlemény nem említi, hogy előzetes letartóztatásba került volna a cégvezető, egy másik közleményben a cég a vezető őrizetbe vételéről számol be. Ez a cég igazgatósági elnökének, Nagy Imrének levele a honvédelmi miniszterhez. Nagy a miniszter segítségét kéri: kezdeményezze egy országgyűlési bizottság vizsgálatát a cég gazdálkodásáról, hogy a róluk megjelent "számos negatív hírrel és értékeléssel" szemben tisztázhassák magukat. "Ezen híreket erősítette az a tény, hogy a HM-ben vesztegetési ügyben folyó katonai ügyészségi vizsgálat keretében az ügyészség kihallgatta és őrizetbe vette a HM EI Zrt. vezérigazgatóját" - írta Nagy.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint ők arról kaptak hivatalos tájékoztatást, hogy kedden a társaság vezérigazgatóját az ügyészég meghallgatta.

A HM cégei körüli ügyekről itt és itt olvashat bővebben.