Továbbra is a kollektív vezetés hozza a döntéseket az LMP-nél

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely kampányfőnök tájékoztatása szerint továbbra sem lesz elnöke az LMP-nek, és a kollektív vezetés fogja a döntéseket hozni. Karácsony szerint az LMP körülbelül 110 millió forintot költött a parlamenti választási kampányára és nagyjából ugyanennyit terveznek fordítani az őszi önkormányzati választásokra is.
Vágólapra másolva!

"Az LMP kampánya arról szólt, hogy be kellett rúgnunk az üres kapuba a gólt" - összegzett Karácsony Gergely, aki szerint a politikai színtéren korábban kialakult helyzet óriási lehetőséget kínált a számukra. Hozzátette, hogy ezzel a lehetőséggel élniük is kellett, amit a párt a kampány alatt meg is tett.

110 millióba került a kampány

A kampányfőnök egyelőre nem tudta teljes pontossággal megmondani, hogy mennyit költöttek a két forduló alatt, de az összeget körülbelül 110 millió forintra teszi. Ebből egyelőre mintegy ötvenmillió forintot fizettek ki, a maradék jelentős részét a következő hetekben utalják el, a beszállítókkal pedig hosszabb határidejű fizetésekben állapodtak meg. Azt mondta, hogy körülbelül 50 millió forintot az első fordulót megelőző utolsó héten költöttek el. Ezt azzal indokolta, korábban is számoltak azzal, hogy egy kisebb ismertséggel rendelkező pártnak abban az időszakban kell megnyernie a választókat, amikor azok a leginkább nyitottak a politikára és azt keresik, hogy kire szavazhatnak.

Karácsony Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy adósságaikat nem feltétlenül a pártnak már járó állami támogatásból akarják teljesíteni. Úgy számolnak, hogy az LMP, mint párt idén körülbelül 110 millió forinthoz jut ebből a forrásból. Ezen felül a frakció és a pártalapítvány is kap állami támogatást, de ezeket mindenképpen a képviselőcsoport működésre, illetve a szellemi háttérre fordítják. A pénzgyűjtést is tovább folytatják, ugyanis az őszi helyhatósági választásokra nagyjából szintén 110 millió forintot akarnak fordítani és ezt elő kell teremteniük. Az LMP választmánya heteken belül dönteni fog az idei költségvetésükről, "de az LMP továbbra is egy meglehetősen puritán párt marad".

Három nagy csoport szavazott a pártra

A kampányfőnök szerint heterogén a szavazótáboruk összetétele. Alapvetően három nagy csoportra bontotta őket, úgymint azok a fiatal szavazók, akik 2002 után lettek nagykorúak és nem volt politikai kötődésük, az MSZP-től és az SZDSZ-től elpártolt szavazók, valamint a zöld tudatos választók. Arra a felvetésre, hogy az eddig gyakorlatilag a bázisdemokrácia mentén működő pártban nem okoz-e töréseket, hogy a frakciónak ezentúl nem tudja minden döntése előtt kikérni a többség véleményét, azt felelte, hogy ez egy létező veszély, de úgy gondolja, hogy egy olyan alapszabályban kell gondolkozniuk, amely olyan helyzetet hoz létre, hogy a frakció ne szakadjon el a párttól.

A jövendő, párton belüli pozíciókról azt mondta, kizártnak tartja, hogy a közlejövőben elnököt választanának, maradnak a kollektív vezetés mellett. Frakcióvezetőt viszont ki kell jelölniük, de az ő személyéről csak később döntenek. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy büntetnék azokat, akik a frakció álláspontjával szemben szavaznak. A kampányfőnök azt reméli, hogy egy vagy két elnöki posztot is kaphatnak a bizottságokban és kézenfekvőnek tartaná, ha az LMP vezetné a környezetvédelmi bizottságot. Emellett az esélyteremtésre, az emberi jogok védelmére, illetve az önkormányzati bizottságra helyezne nagyobb hangsúlyt.