Orbán: A kormány nem egy focicsapat

Vágólapra másolva!
A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délután 4 órakor sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A párt szerdai bejelentése szerint itt kezdi ismertetni az új kormány névsorát Orbán. Az új kormány lehetséges tagjairól eddig csak találgatások jelentek meg. Bár már a választások április 11-i, első fordulójában egyértelművé vált a Fidesz nagy arányú győzelme, Orbán eddig alig árult el valamit új kormányának összetételéről, mindössze azt jelezte, hogy Martonyi János fogja irányítani a külügyi tárcát.

A csütörtöki sajtótájékoztatón, a Fidesz közleménye szerint Orbán mellett ott lesz Varga Mihány, a Fidesz alelnöke és Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője is. Az új kormányról kiszivárgott hírek szerint Navracsics a közigazgatásért - és ezzel, többek között az igazságügyi területért - felelős miniszter lehet, míg Varga a napi operatív feladatokért felelős miniszterelnök-helyettese lehet. Szijjártó Péter, a párt szóvivője sajtóinformációk alapján az egyik kormányszóvivő lehet. A Fidesz a leendő kormánytagokra vonatkozó találgatásokat nem erősítette meg, Orbán pedig korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy a helyetteseiről szóló minden találgatás szamárság.

Már a felkészülésnél is fontos feladatot kaptak

Varga és Navracsics is fontos feladatot kapott Orbántól és a Fidesz vezetésétől a kampányban. Orbán Vargát jelölte ki annak a bizottságnak az élére, amelynek az a feladata, hogy felmérje a gazdaság helyzetét. Orbán és a Fidesz vezető politikusai a kampányban többször hárították el azzal a leendő kormány terveinek részletes ismertetését, hogy amíg nincsenek pontos információik a gazdaság helyzetéről, addig nem tudják megmondani, hogy az általuk elképzelt gazdaságpolitikai irányokat milyen módon tudják majd megvalósítani.

Navracsics pedig a kormányzati felkészülésért felelt. Ő felügyelte azokat az egyeztetéseket, ahol eldőlt, hogy milyen struktúrában épüljön fel az új kormány. Az [origo] információi szerint az ő ötlete volt az úgynevezett csúcsminiszétriumi rendszer. Az új Orbán-kormányban várhatóan csak 8 minisztérium lesz, amelyek összefognak több, korábban külön minisztérium felügyelete alá tartozó területet.

Több nevet bejelenthetnek

Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerdán az MTI-nek azt mondta: a Fidesz csütörtök délután kezdi el ismertetni, hogy kik lesznek a leendő kormány tagjai. A szóvivő hozzátette: csütörtökön a teljes kormánynévsort még nem ismertetik, annak csak egy részét fogják közölni. Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke csütörtökön délelőtt már azt mondta az [origo]-nak, hogy a csütörtöki bejelentések csak azokra az emberekre vonatkoznak, akik jelen lesznek a délutáni sajtótájékoztón.

Orbán csütörtök délelőtt Burger Barna fotóművész az Egy kampány krónikája című könyvének bemutatóján - amely a pártelnök 2010-es kampányát mutatja be képekben - az [origo]-nak azt mondta: csütörtök délután arról fog beszélni, hogy hétfőn jelenti be a teljes kormánynévsort. Orbán nem zárta ki, hogy már csütörtökön megnevezheti kormányának néhány tagját. Orbán az [origo]-nak azt mondta: már régóta tudja, kik lesznek a miniszterei, erről nincsenek viták a párton belül. Azt mondta, hogy konkrét nevekről azért nem beszélt eddig, mert a bejelentésnek megvan a maga formája, a kormánytagokat nem lehet úgy megnevezni, mint egy futballcsapat tagjait - tette hozzá Orbán.

Csütörtök reggel a párt egyik befolyásos, de a bejelentés előkészítésében részt nem vevő politikusa az [origo]-nak azt mondta, hogy Orbán bejelentheti azt is, hogy Matolcsy lesz a gazdasági miniszter. Matolcsy azonban a Fidesz közleménye szerint nem lesz jelen a délutáni sajtótájékoztatón.

Már az év végig megvan a stratégia

Sajtóhírek szerint kormányfő-helyettes lehet a Fidesszel szövetséges KNDP elnöke, Semjén Zsolt is. Semjén vélhetően a nemzetpolitikáért felelne. A KDNP elnöke erről a TV2 csütörtök reggeli műsorában annyit mondott, hogy Varga Mihállyal a legszorosabb együttműködésben lesznek, Orbán környezetében. Hozzátette: Vargánál adódik, hogy a pénzügyi területtel foglalkozzon, hozzá pedig mindig is a nemzetpolitika állt közelebb.

A Fidesz egyik befolyásos politikusa szerint a párt keddi, egésznapos elnökségi ülésén személyi kérdések nem kerültek szóba, a párt vezetői a következő hónapok menetrendjéről tárgyaltak, egészen év végig, a költségevetés benyújtásáig vázoltak fel stratégiát. Ennek részeként végigevették, hogy az egyes fontosabb törvényjavaslatokat, pontosan mikor akarják beterjeszteni, illetve az egyes intézkedéseket, mikor akarják végrehajtani.

Forrásunk szerint Orbán kommunikációs és elvi okokból nem beszélt a héten arról, hogy kik lesznek kormányának tagjai. A pártelnök nem akarta, hogy már a hét elején nevekkel foglalkozzon a sajtó - mondta forrásunk, aki szerint a döntés hátterében nem belső konfliktusok álltak. A Fidesz kétharmados választási győzelmét egyértelműsítő vasárnapi második forduló után, hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Orbán arra hivatkozva nem árult el neveket, hogy előbb meg akarja várni a köztársasági elnök felkérését. A felkérés szerda délelőtt megtörtént.