Nem indokolta a Malév, miért fizetett 812 millió forintot egy cégnek

Vágólapra másolva!
Nem kapott teljesítési igazolásokat a könyvvizsgáló PriceWaterHouseCoopers Kft. a Malévtól, így nem tudni, miért adott a légitársaság 812 millió forintot a Charter Corporation LLC nevű cégnek 2007-ben. A Malév szerint folynak a vizsgálatok a múltbeli előnytelen Malév-szerződések feltárásáért.
Vágólapra másolva!

Összesen 812 millió forintot fizetett ki a Malév a Charter Corporation LLC nevű cégnek egy 2007-es beszámoló szerint - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A könyvvizsgálást végző PriceWaterHouseCoopers (PWC) Kft. tavaly júniusban pedig visszautasította, hogy véleményezze a beszámolót.

"A könyvvizsgálat során nem kaptunk teljesítési igazolásokat, amelyek alátámasztanák a szolgáltatás megtörténtét és a kifizetések jogosságát" - közölte a PwC. A cég szerint emiatt nem tudtak meggyőződni róla, hogy ezek a pénzösszegek valós költségként merülhettek fel.

2007-ben a könyvvizsgáló cég szerint a Malév 812 milliós kifizetése mellett 2007-ben 15 milliárdos üzemi veszteséget termelt, működési cashflow-ja mínusz 6,3 milliárd, nettó rövid lejárítú kötelezettségvállalása pedig 24,2 milliárd forint volt - írja a Magyar Nemzet. A PwC szerint kérdéses, hogy a Malév képes lesz-e tovább finanszírozni saját működését a jövőben.

A Malév annyit közölt, hogy Martin Gauss, a vállalat vezérigazgatója tavaly elkezdte átvilágítani a céget, hogy feltárja a múltban kötött előnytelen szerződéseket. Gauss a közlemény szerint márciusban feljelentést is tett egyes ilyen szerződések miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál.