Lendvai nem tart az MSZP pártszakadásától

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy csak év végén, de mindenképpen új elnökséget választanak az MSZP-ben - mondta Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, aki szerint Vadai Ágnes nem azért mondott le elnökségi tagságáról, mert más politikai szerepre készül. Lendvai nem tart a pártszakadástól, szerinte természetes, hogy viták vannak a vereség után. Azt ígérte: a szocialistáknak mindenképpen lesz saját államfőjelöltjük.
Vágólapra másolva!

Nincs olyan forgatókönyv az MSZP-ben, hogy a jelenlegi elnökség a helyén marad, a testület mindenképpen lemond, a júniusi kongresszus ennek menetrendjéről dönt majd - mondta az MTV Ma Reggel című műsorában Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke. Szerint az elnökség lemondásán kívül más döntés nem születhet. Az egyik forgatókönyv szerint a júniusi kongresszust követően indul meg a pártszervezetek mindegyikére kiterjedő tisztújítás, a másik szerint először új alapszabályt alkotnának és már az abból következő új szervezetre, év végén választanának új elnökséget - mondta Lendvai.

Arra a kérdése, hogy Vadai Ágnes leköszönő honvédelmi államtitkár miért mondott le elnökségi tagságáról arra hivatkozva, hogy azonnali elnökségi lemondást támogatott volna, Lendvai azt felelte: nincs szó véleménykülönbségről. Szerinte éppen Vadai segítette az elnökségi ülésen megtalálni azt a formát, amellyel világosság teszik, hogy az elnökség tudja, vállalnia kell a politikai felelősségét, és nem maradhat, de "nem szalad szélnek", mert valakinek össze kell hívni a kongresszust, le kell vezényelnie az átmenetet. Szerinte Vadai úgy gondolhatta, ebben az előkészítő munkában már nem akar részt venni, talán mert valamilyen másik politikai feladatra készül.

Lendvai Ildikó szerint ő 20 éve hallja, hogy az MSZP hamarosan szétszakad, ennek ellenére ez nem történik meg. Azt elismerte, hogy párttal nagy trauma történt, történelmi léptékű, nagy vereséget szenvedett, de szerinte a megerősödésre és a megtisztulásra is esélyt kapott. A leköszönő elnök úgy látja, az MSZP-n belül "nincs akkora balhé, nincs nagyobb vita", mint ami ilyenkor normális. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is abba a vitába kapcsolódik be, amelyet a párt indított három tartalmi kérdésről - hangsúlyozta.

Lendvai szerint a vita során megkérdezik a tagságtól, hogy miként kell értékelni az elmúlt négy évet, mi legyen az MSZP ellenzéki stratégiája, miként szavazzon a parlamentben fontos kérdéseknél, mi legyen a megújulás menetrendje. Lendvai úgy fogalmazott, hogy a reform-, a változtatási szándék helyes baloldali cél volt, de az eszközök tekintetében sok hibát vétettek, és a korrupciós ügyek tekintetében pedig "elviseltetetlen mennyiségű sár fröccsent" rájuk.

Az MSZP egyik legfontosabb feladata La megerősödés mellett a megtisztulás - mondta a távozó pártelnök, aki szerint a korábbinál sokkal jobb morális önvédelmi mechanizmusokra van szükség. Lendvai szerint az MSZP-nek, függetlenül parlamenti arányától, jelölnie kell köztársasági elnököt, és ezt meg is fogja tenni (az MSZP az egyetlen ellenzéki párt, amely rendelkezik az ehhez szükséges 50 képviselővel). Erre azért van szükség, mert egy párt személyekben tudja legjobban jelképezni saját politikai gondolkodását - mondta.