A három csapás is az első törvények közt lehet

Vágólapra másolva!
Még a kormány megalakulása előtt, néhány nappal az új parlament megalakulása után benyújtanak nyolc törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP képviselői az MTI szerint. Az első törvények közt szerepelne az alkotmány módosítása a kisebb parlamentről és a miniszterelnök-helyettesekről. Az első javaslatok közt lehet a kettős állampolgárság megadása és a három csapás bevezetése is.
Vágólapra másolva!

Nyolc törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz- és a KDNP-frakció a parlament alakuló ülését követően, még a kormány megalakulása előtt - értesült meg nem nevezett fideszes forrásból az MTI. A Fidesz-KDNP képviselői indítványként terjesztheti a parlament elé az alkotmány módosítását. A tervek szerint két pontban változtatnának az alaptörvényen: rögzítenék, hogy kisebb létszámú a parlament, illetve azt, hogy a kormány miniszterelnökből, miniszterelnök-helyettesekből és miniszterekből áll.

A kisebb parlament kialakításához egyelőre egy kerettörvényt nyújtanak be, amely rögzíti a számokat, de a 2014-től működő új rendszerhez szükséges választójogi törvénymódosítás csak hosszabb egyeztetések után kerülne a Ház elé. Az első törvénycsomagban nyújtanák be az Országgyűlésnek a kettős állampolgárságról, a kisebb önkormányzati testületekről, valamint az úgynevezett három csapásról, vagyis a többszörös visszaeső bűnelkövetők szigorúbb büntetéséről szóló előterjesztést.

A Fidesz-KDNP képviselői valószínűleg javasolják majd, hogy a családi pótlék csak azoknak járjon, akik iskolaköteles gyermekeiket járatják is iskolába, valamint indítványozzák, hogy a tanárokkal szembeni erőszakot súlyosabban büntesse a törvény. Az MTI információi szerint a kormányzati struktúráról szóló törvénytervezet része lenne - nem pedig önálló jogszabály - az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szóló előterjesztés is. A tervek szerint - ha az alakuló ülés időpontja május 14-e, péntek - már május 17-én, hétfőn a parlament elé kerülhetnek a frakciószövetség képviselőinek indítványai.