Lányszöktetés miatt tört ki a salgótarjáni tömegverekedés

Vágólapra másolva!
Seprűnyéllel, lapáttal, baltával estek egymásnak két család tagjai Salgótarján egykori bányásztelepén szombaton. Egy közelben lakó asszony szerint a verekedést az robbantotta ki, hogy a telepen élő egyik fiatalember megszöktetett egy lányt a közeli Karancsaljáról, akinek családja feldühödött ezen. A rendőrség az [origo]-nak megerősítette, hogy Karancsaljáról érkezett az egyik verekedő csoport.
Vágólapra másolva!

Szombaton este tömegverekedés tört ki Salgótarján egyik külterületén, az egykor bányászoknak otthont adó Forgách-telepen. Két család veszett össze, és mintegy harmincan estek egymásnak baltával, botokkal, seprűnyéllel és lapáttal az egyik helyi presszó előtt. A rendőrség hat embert állított elő, közülük négy ellen indított eljárást felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. A Nógrád megyei rendőrség szerint többen könnyebben megsérültek, egy embert kellett megfigyelésre kórházba szállítani.

Egy, a Forgách-telepen élő idős asszony szerint hat rendőrautó jelent meg szombat este a verekedés helyszínén, a telep főutcáján, a kiérkező rendőrök próbáltak rendet tenni. Az asszony az [origo]-nak vasárnap azt mondta, a buszmegállóból, távolabbról figyelte az eseményeket, és többeket látott "vasvillával szaladgálni". Szerinte a bűncselekmények, a részegeskedés és a konfliktusok szinte mindennapossá váltak az utóbbi időben a telepen, ahol ma szociális bérlakások vannak, az üreseket pedig egyre-másra önkényes lakásfoglalók törik fel.

Az asszony szerint a szombati konfliktust egy lányszöktetés okozta, egy Forgách-telepi fiatal roma férfi "elhozott egy nőt" Karancsaljáról - az egyik közeli faluból -, akinek a családja tegnap este megpróbált revansot venni. A karancsaljai rokonok este nyolc óra körül "szembetalálkoztak az utcán a férfival, akinél a lány van", ekkor kezdődött a verekedés - állította az asszony, aki szerint a résztvevők - szerinte mintegy tizenöt-húsz ember - szemmel láthatóan részegek voltak.

Az asszony azt állította, a fiatal férfi édesanyjától értesült a verekedés okáról. Az anya szerint a fia kórházba került, azt azonban nem tudta megmondani, hogy az állítólag megszöktetett lány jelenleg hol van.

Az [origo] megkereste a Nógrád megyei rendőrséget. Dankóné Nagy Éva szóvivő a lányszöktetésre vonatkozó kérdésre nem kívánt reagálni, de azt megerősítette, hogy az egyik verekedő család Karancsaljáról érkezett.

Karancsalján a falu egyik vendéglátóhelyén, a Csengő Csárdában érdeklődtünk a verekedő család felől. Egy, a vendéglőben dolgozó nő azt mondta, nem jutott el hozzájuk a tömegverekedés híre, de a lányszöktetésről hallott. Azt állította, hogy ismeri a lányt, akiről szó van, mert a közelmúltban az őt nevelő nagymama panaszkodott neki, hogy elszökött itthonról. Az asszony szerint a lányt Zsanettnek hívják, azt mondta róla, hogy "hosszú, nagyon szép cigánylány". Arra is emlékezett, hogy a nagymama említette, hogy a "Forgáchra" szökött a 19 év körüli lány, és "egy kopasz, nagydarab gyerek" vitte magával.

A Forgách-telepen élő asszony szerint a kórházba került férfi anyja és rokonai tartanak attól, hogy a közeljövőben újra visszajönnek a karancsaljaiak, és a Forgách-telepiek készülnek az újabb konfliktusra, vasárnap délelőtt "itt gyülekeztek az utcán, kupaktanácsot tartottak". A Nógrád megyei rendőrség szóvivője szerint jelenleg nincs megerősített rendőri jelenlét a Forgách-telepen, mert a közbiztonság és a közrend még szombaton este, rövid időn belül helyreállt.

Az [origo]-nak nem sikerült elérnie a Forgách-telepen, illetve a Karancsalján élő családok tagjait.