A Magyar Hírlap cikkét kell értelmezni a magyarérettségin

Vágólapra másolva!
A magyar nyelv és irodalom vizsgával hétfőn reggel megkezdődött az érettségi. Az [origo] információi szerint a szövegértési feladat egy középkori magyar költőről szóló, a Magyar Hírlapban megjelent cikk volt, először az ehhez kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk az érettségizőknek. Ezután következett a szövegalkotás, amelyen három lehetőség: Szabó Magda, Gelléri Andor Endre, illetve Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső szövegeihez kapcsolódó feladatok közül választhattak az érettségizők. 13 órától megnézheti a nem hivatalos megoldásokat az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv tantárgyakkal megkezdődtek az idei érettségi vizsgák. A magyar írásbeli 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotásira 180 perc áll a rendelkezésükre.

Az [origo] negyed kilenc után úgy értesült, hogy az első, szövegértési feladat során a diákoknak a Magyar Hírlap egy korábbi cikkét kell értelmezniük, amely egy középkori magyar költőről szól. A később kiosztott szövegértési feladatnál 3-8 oldalas szöveget kell írniuk a diákoknak, ez több, mint a korábban megadott keret, tavaly ugyanis még csak 2-4 oldalt kellett írni. Itt három lehetőség: érvelés, elemzés és összehasonlító elemzés közül lehet választani. Értesüléseink szerint a feladatok Szabó Magdával, Gelléri Andor Endre egy novellájával, illetve Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes egy-egy szövegének összehasonlításával kapcsolatosak.

Emelt szinten Babits Mihály és József Attila egy-egy verse, egy, az Indexen megjelent cikk, valamint egy érvelős feladat közül választhattak az érettségizők - közölte az MTI az érettségiről távozó diákokra hivatkozva. A diákok választhattak továbbá egy érvelő típusú feladatot is. Az alapszituáció szerint egy kisvárosban bezár a mozi, a helyén kávéházat akarnak nyitni.

Az Oktatási Hivatal kérésére - az érettségi zavartalansága érdekében - 13 órától tesszük közzé a teljes feladatsort, amelyek megoldásához egy szakközépiskolai irodalomtanár segítségét kértük. 13 órától az [origo]-n az érettségizők megnézhetik, jól oldották-e meg a feladatokat.

A magyar írásbelit több mint 92 ezren írják meg, de csak alig 1100-an választották az emelt szintet. Az írásbelik május 25-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeliket június 3. és 9. között, míg a középszintű szóbeli vizsgákat június 14-25. között tartják országszerte.

Idén majdnem 139 és félezer diák érettségizik az 1166 helyszínen az országban. Közülük 93 ezren végzősök, 39 ezren vállalkoznak előre hozott érettségire, a többiek ismétlő vizsgát tesznek.

Emelt szinten összesen 27 ezren tesznek vizsgát. A csaknem 140 ezer diák több mint 458 ezer vizsgát tesz le a következő hetekben. Az emelt szintű érettségit választók száma tavalyhoz képest 10 százalékkal emelkedett. Biológiából 13, kémiából 16, fizikából 9, angolból 14, németből 9, történelemből pedig 12 százalékkal többen kérték az emelt szintet a tavalyinál. Ebben az is közrejátszik, hogy az egyetemeken - leginkább az orvosi karokon - megkövetelik, hogy legalább egy tárgyból legyen emelt szintű vizsgája a felvételizőnek.

Az idei érettségi központi költsége 1,35 milliárd forint, amihez még hozzá jönnek az iskolák saját költségei.

Kedden matematikával folytatódik az érettségi.