Feloszlatná az MDF-et egyik volt képviselője

Vágólapra másolva!
"Az MDF betöltötte történelmi hivatását, nincs tovább" - fogalmazott Karsai Péter leköszönő MDF-es képviselő, aki azt kezdeményezi, hogy a parlamentből kiesett párt oszlassa fel önmagát. A javaslatról az országos gyűlésnek kell döntenie, de az valószínűleg nem ül össze az eredetileg tervezett szombati napon, mert előbb új küldötteket kell választani.
Vágólapra másolva!

Az MDF önfeloszlatását kezdeményezte Karsai Péter, az MDF elnökségének tagja, leköszönő országgyűlési képviselő, aki kedden az MTI-nek azt mondta: "az MDF betöltötte történelmi hivatását, nincs tovább". A javaslatról a párt legfőbb döntéshozó testületének, az országos gyűlésnek kell döntenie, kétharmados többséggel. Karsai úgy fogalmazott: akárhogy is dönt majd a gyűlés ő maga úgy határozott, abbahagyja a politizálást.

Karsai szerint az előzetes tervekkel szemben nem most szombaton ül össze az országos gyűlés, csak országos választmányi ülést tarthatnak. Az országos gyűlés időpontját azért kellett megváltoztatni, mert lejárt a küldöttek mandátuma. Helyettük újakat kell választani, ez azonban egy hosszabb procedúra. A szombati országos választmány feladata lehet, hogy elrendelje a helyi küldöttválasztást. Az országos gyűlés ez után dönthet arról, hogy elfogadja a Karsai javaslatát és feloszlatja a pártot, vagy teljes tisztújítást rendel el, vagy pedig csupán elnököt és elnökségi tagokat választ.

Az MDF országos választmánya április 24-én döntött úgy, hogy május 8-ára összehívja a párt legfőbb döntéshozó testületét, az országos gyűlést, amelyen a teljes tisztújításról dönthettek volna a tagok. Herényi Károly még a múlt hét végén azt mondta, két országos gyűlése lesz az MDF-nek, az egyik várhatóan május 29-én.

Dávid Ibolyáról, az MDF volt elnökéről Karsai Péter annyit tud, hogy sportol, elmondása szerint fut. Mint mondta, beszéltek a párt önfeloszlatására tett javaslatáról, de az MDF-es politikus arra nem kívánt válaszolni, hogy mi volt Dávid Ibolya véleménye erről. Dávid Ibolya a 2010-es országgyűlési választások első fordulója eredményének ismeretében, április 11-én jelentette be, hogy lemond az MDF elnöki posztjáról.