Előállítottak egy ügyvédet a BKV-ügy miatt

2010.05.04. 18:55

Gyanúsítottként állítottak elő s hallgattak ki kedden egy ügyvédet a BKV-ügyben. A nyomozás szerint az ügyvéd egy fénymásoló-állapotfelmérésről szóló szerződést járt ki a közlekedési vállalatnál, amely összegének jelentős részét zsebre tették.

Előállította a rendőrség kedden H. Iván ügyvédet, aki a gyanú szerint közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásoló készülékek műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az ügyvédet bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt hallgatják ki a nyomozók.

A nyomozás szerint H. Iván politikai kapcsolatait is felhasználta a nyomásgyakorláshoz, higy megszülessen a szerződés. Közreműködött abban is, hogy aláírják a hamis tartalmú teljesítésigazolásokat, aminek alapján a BKV kiutalt 19,2 millió forintot. A BKV ezt a megbízott kft.-nek utalta, a cég akkori vezetője pedig a pénzt átadta egy cseh férfinak. A fénymásolók karbantartására szakosodott vállalkozás a pénzből mindössze 1,1 milliót tarthatott meg.

A cseh férfi H. Ivánnal együtt később részt vett a kft. eltűntetésében is. A BRFK szerint a fennmaradó 18,1 millió forint a BKV korábbi - a rendőrség által meg nem nevezett - vezérigazgatójának végkielégítését egészítette ki.

A rendőrség kedden tartott házkutatást egy ügyvédi irodánál, amely a Magyar Nemzet szerint Hagyó Miklós korábbi MSZP-s alpolgármester egyik cégének képviseletét is ellátta (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat). A házkutatás során lefoglaltak több számítógépet, illetve papír alapú dokumentumot. H. Iván előállításával a BRFK összesítése szerint 17-re nőtt a BKV-ügyben szereplő gyanúsítottak száma.

Kocsis István BKV-vezérigazgató 2009. szeptember 18-án tett feljelentést a rendőrségen a fénymásolók állapotfelmérésével kapcsolatban ismeretlen tettes ellen. Az Optimismo Kft. által elvégzett felmérésről a Magyar Nemzet 2009. szeptember 7-én számolt be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK