Itthon is befutott a Fidesz sármőrje

Vágólapra másolva!
Profi manőverezőnek ismerik, állítólag kitűnő a diplomáciai érzéke és simulékony tárgyalópartner Schmitt Pál, akit a Fidesz az Országgyűlés elnöki posztjára jelölt szerdán. Az egyik legsikeresebb magyar diplomatának számító Schmitt az Európai Parlament alelnöki posztját adja fel azért, hogy beszálljon a magyar politikába. Schmitt hosszú utat járt be, amíg az Országgyűlés elnöki székéig jutott, a hangos botrányok elkerülték, bár munkatársai szerint egyszer úgy tűnt, megbicsaklik karrierje.
Vágólapra másolva!

"Kiváló képességekkel rendelkező diplomata, jó a kapcsolatteremtő képessége, nagyon komoly kapcsolatrendszert alakított ki és valósággal lubickol a nemzetközi közegben" - jellemezte Schmitt Pált Olajos Péter, aki 2004 és 2009 között az MDF európai parlamenti képviselőjeként dolgozott együtt a Fidesz EP-delegációjának vezetőjével.

Olajos véleményét szinte valamennyi fideszes EP-képviselő osztja, az [origo] által megkérdezett képviselők közül mindenki kiemelte Schmitt humorát, megnyerő megjelenését, kapcsolatteremtő és szónoki képességét. A fideszes képviselők szerint kifejezetten népszerűnek számít Brüsszelben az Európai Parlament alelnöke, Schmitt múlt hétfőn mégis bejelentette, hogy otthagyja a belga fővárost, mert "itthon vesz részt az ország újjáépítésében". Schmitt jól érezte, hogy vár rá valamilyen feladat, szerdán az országgyűlés elnöki posztjára jelölte a Fidesz.

Olimpiai bajnokból Fidesz-alelnök

A 68 éves Schmitt kétszeres olimpiai és világbajnoki aranyérmes párbajtőr csapatban. Az 1980-as években államtitkár-helyettes volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) 1983 óta a tagja, a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) 1989-es megalakulása óta elnöke. A rendszerváltás után volt spanyol és svájci nagykövet, 2004 óta dolgozik Brüsszelben EP-képviselőként.

"Ha felkérést kapok a parlament elnöki tisztségének ellátására, akkor azt a felkérést tisztelettel elfogadom" - reagált a múlt héten Schmitt az MTI erre vonatkozó kérdésére. Az országos listáról képviselői mandátumot szerzett politikus nem először ajánlotta fel szolgálatait: politikai karrierjének kezdetén, 2002-ben 14 civil felkérésére hivatkozva vállalta el a főpolgármester-jelöltséget, végül függetlenként indult, a Fidesz támogatásával, 2003-ban azonban belépett a Fideszbe és Pokorni Zoltán mellett a párt alelnöke lett.

"Schmitt felvétele és alelnökké kinevezése a Fidesz szövetséggé válásához köthető. A Fidesznek az volt a célja, hogy Schmitt 'szimpatikus imidzsén' keresztül szólítsák meg a középen hezitálókat és a sport révén megszerzett hatalmas kapcsolati tőkéjét hasznosítsák" - mondta az [origo]-nak egy rutinos fideszes képviselő, aki névtelenséget kért. "A sportban Schmitt egy hiteles ember, meg tudta szólítani azokat, akik fogékonyak a sportra" - mondta a MOB és a parlament belső viszonyait jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk, aki szerint Schmitt kinevezése "üzenet volt egy társadalmai csoportnak", akárcsak Pelczné Gáll Ildikó 2005-ös alelnöki kinevezése. "A Fideszen belül körülbelül azonos a megbecsültségük" - állította forrásunk.

Felépítette, majd megosztóvá tette a MOB-ot

Schmitt komolyabb presztízsveszteség nélkül úszta meg a NOB elnöki székének 2001-es és a főpolgármesteri cím 2002-es sikertelen megpályázását, egyedül a MOB-ot érintő 2006-os botrányok vetettek árnyékot karrierjére. A 2006-os önkormányzati választások előtt a tagság egy része kísérletet tett Schmitt leváltására, de egy, később a bíróság által is szabálytalannak ítélt szavazás után Schmitt megőrizte elnökségét.

Az [origo]-nak nyilatkozó, a MOB belső viszonyait ismerő források szerint Schmitt hamar megerősítette pozícióját a puccsistákkal szemben, amiben segítségére lehetett, hogy a 2006-os önkormányzati választáson tarolt a Fidesz, és a MOB közgyűlésébe delegált fideszes önkormányzati és megyei tagok biztosították kényelmes többségét. A 166 fős közgyűlésbe összesen 22 embert delegálhatnak a megyék és az önkormányzatok. A jelenlegi delegáltak többsége fideszes, de ott van köztük Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes is. Egy akkori MOB-tag szerint a "csöndhöz az is hozzájárult, hogy Schmitt a győztes eleganciájával nem akart elégtételt venni, az ellene szervezkedők közül legtöbben most is ott vannak a MOB-ban".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schmitt Pál (középen) lesz a következő parlament házelnöke

Kritikusai szerint Schmitt korábban sokat tett a MOB-ért, de politikai szerepvállalása sok kárt okozott. "A nevéhez kötődött, hogy felépítette, és az is, hogy megosztóvá tette a szervezetet" - mondta az egyik szakszövetség vezetője. "A MOB egy formális szavazógépezetté vált" - állította az [origo]-nak a MOB egyik korábbi vezető tisztségviselője. "Nincs közvetlen ütközés a tagok között, de nagyfokú a politika beágyazottsága" - mondta. A szakszövetségi vezető szerint különösen annak fényében szomorú a szervezet átpolitizáltsága, hogy Schmitt korábban kijelentette: "Amíg én itt leszek, a politika be nem teszi a lábát".

"A veszteségből is nyereséget tud csinálni"

"Amikor Schmitt elvállalta a Fidesz alelnöki pozícióját, sok kérdést feltett magának, amiket meg tudott válaszolni, de a legfontosabbat nem tette fel: Jobb lesz ettől a MOB-nak?" - emlékezett vissza a névtelenséget kérő szakági vezető. Egy korábbi vezető szerint a megosztottságon kívül több, komoly szponzort is eltántorított Schmitt politikai szerepvállalása, igaz, a MOB-nak így sincsenek gondjai: a MOB legfőbb támogatói közé tartozik az E.ON Hungária Zrt., a Szerencsjáték Zrt., az Adidas Budapest Kft., a Magyar Suzuki Zrt., a Co-op Hungary Zrt., a K&H Bank, a Danubius Hotels és a Paksi Atomerőmű. Vegyes megítélése ellenére sosem rendült meg komolyan a pozíciója a MOB-on belül.

"Nagyon ügyesen manőverezik, a veszteségből is nyereséget tud csinálni" - vélekedett Schmittről egy neve elhallgatását kérő, befolyásos MOB-tag. Szerinte sem a belső konfliktusok, sem az utóbbi években sokat kritizált sporteredmények nem ingatták meg pozícióját. Nem merült fel komolyan a felelőssége sem a 2004-es athéni olimpia dopping-ügyei miatt, sem a 2008-as pekingi olimpián a várakozásoktól elmaradó magyar szereplés miatt. Pedig utóbbi miatt még magyarázkodott is Schmitt. A pekingi olimpia első, arany nélküli hete után az MTI-nek azt mondta, hogy "én a hatos számaimat, hogy minden éremből ennyit várok, megalapozott számítások alapján hoztam nyilvánosságra, nem a vágyaim kivetítése volt". Az olimpia után pedig azt mondta: "Megnéztem, mit várnak a szakszövetségek, s az összesítést elosztottam kettővel, így jött ki a 18 érem".

Schmitt több bírálatot kapott, amiért aktív politikusként vezet egy független sportszervezetet, de ő erre rendszeresen azzal reagál, hogy erre Nyugat-Európában is számos példa van. Az egyik szakszövetség vezetője szerint azonban a helyzet ennél árnyaltabb: "Más dolog, ha valaki politikusként hozza be a tőkéjét a sportba, és más ha a sport révén szerzett tőkéjét kínálja fel egyoldalúan".

"Megbicsaklott"

Sportvezető forrásunk szerint ugyan Schmitt stabilizálta a helyzetét a MOB-on belül, a 2006-os események hatására azonban "megbicsaklott". "A bizonytalanság őt és a Fidesz legfelsőbb vezetését is elgondolkodtatta" - magyarázta forrásunk, hogy miért léphetett vissza Schmitt Fidesz-alelnökjelöltségétől 2007-ban. Akkor az [origo]-nak több küldött is azt mondta, Schmitt a párton belüli feszültségek elkerülése érdekében, illetve Pelczné alelnöki székének biztosítása miatt lépett vissza.

"Remek a megjelenése, de nem egy karizmatikus ember, önálló elképzelései nem igazán vannak" - jellemezte Schmittet a MOB és a parlament belső viszonyait jól ismerő forrásunk, aki szerint az országgyűlés elnöki posztjára jelölt Schmitt nem igazán van tisztában a parlament működését szabályozó törvényekkel, ilyen kérdésekben nem tartja igazán felkészültnek. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy Schmitt simulékony, alkalmazkodni képes tárgyalópartner, igazi sármőr. "Nagyon intelligens ember, rutinos tárgyaló, aki remekül kitanulta a diplomáciát" - mondta.