Elnapolta a bíróság az olaszliszkai lincselés kártérítési perét

2010.05.05. 11:12

Csak a felpereseket hallgatta meg a bíróság az olaszliszkai lincselésben megölt Szögi Lajos családja által indított kártérítési per első napján. A család együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi közel 400 ezer forintos kárának megfizetésére kérte kötelezni a gyilkosság nyolc elkövetőjét a bíróságtól.

Megkezdődött az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanár családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon szerdán. Az édesapa nélkül maradt négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi közel 400 ezer forintos kárának megfizetésére kérte kötelezni a gyilkosság nyolc elkövetőjét a bíróságtól.

Az emberölésért három életfogytig tartó fegyház, valamint öt 10 és 15 év közötti börtönbüntetését töltő elítéltek közül senki sem jelent meg a bíróság előtt, s mindössze ketten nyújtottak be írásos ellenkérelmet is. Ők sokallták a kártérítési igényt, egyben részletfizetési lehetőséget kértek, ha végül kártérítésre kötelezik őket. Kocsis Ottília tanácsvezető bíró a felperesek és jogi képviselőjük meghallgatása után a tárgyalás folytatását július 14-re naponta el.

A szerdai tárgyaláson Helmeczy László, a Szögi-család ügyvédje arányosnak és méltányosnak nevezte a kért kártérítés összegét. Szerinte felbecsülhetetlen a családot ért kár, hiszen a családfő elvesztése az életkörülmények hosszú távú romlását idézte elő, emellett a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság súlyos testi és lelki sérelmekkel járt. Megjegyezte, az egyik elkövető annak idején 100 millió forintos kártérítési pert kezdeményezett az ügyben első fokon eljáró Borsod Megyei Bíróság és ügyészség, valamint a közreműködő bíró és ügyész ellen, mert "lincselésről" beszéltek a tárgyaláson. Helmeczy László úgy vélte: "ehhez képest még alacsony is az 57 millió forint, hiszen egy gyilkosság okozta, bizonyíthatóan jelentős anyagi kárról van szó". Az ügyvéd ugyanakkor elismerte, nem lesz könnyű a kártérítést végrehajtani, ha azt a bíróság megítéli, de azt mondta, "a rabkeresetből, vagyontárgyaik értékesítéséből fizetniük kell a károkozóknak".

A bíróság a testi és lelki sérelmek bizonyítására orvosszakértő bevonását tartotta indokoltnak, s egyben bekérte a kezelések dokumentumait, az azzal összefüggő kiadások összesítését, valamint a következő, július 14-ei tárgyalásra a meggyilkolt tanár két gyermekét is megidézte meghallgatásra. A büntetésüket töltő alpereseknek írásos nyilatkozat-tétellel, vagy a személyes meghallgatás lehetőségének biztosításával adott lehetőséget a védekezésre.

A meggyilkolt tiszavasvári tanár három gyermeke, felesége, illetve szülei és nagymamája március 1-jén nyújtották be a szabolcsi bíróságra keresetlevelet, amelyben kártérítésre kérik kötelezni a nyolc elkövetőt. Az egyik gyermek 12 millió, a másik két lány 10-10 millió, a feleség 12 millió, a szülők fejenként 5-5 millió, a nagyszülő 3 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérték kötelezni az alpereseket. A három gyermek, illetve a feleség ezen felül autójuk összetörése miatt kárként 388 850 forint összegű rongálással okozott vagyoni kárt is megtéríttetnék az elsőrendű ifj. Horváth Dezsővel.

Szögi Lajost 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán a gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia közvetlen előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány átszaladt az úttesten, majd az árok szélén elesett. A középkorú férfi azonnal megállt, hogy meggyőződjön arról: megsérült-e gyermek, ám már nem jutott el a kislányig, mert a vélt baleset miatt összesereglő hozzátartozók kirángatták az autójából és bántalmazták. Szögi Lajos a helyszínen belehalt elszenvedett sérüléseibe.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly novemberben meghozott jogerős ítéletében különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a nyolc vádlottat, valamint rongálás bűntettében ifj. H. Dezsőt. Őt a bíróság 17 év fegyház, id. H. Dezsőt, F. Györgyöt és J. Gusztávot életfogytig tartó fegyház,  Sz. Andrást és H. Dezsőnét 15 év fegyház, Sz. Gergőt és H. Krisztiánt 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK