Nem ér rá az ORFK gyanúba keveredett igazgatója

Vágólapra másolva!
Több napja elérhetetlen az ORFK gazdasági igazgatója, akinek igazgatósága egy belső vizsgálat szerint gyanús szerződéseket kötött egy céggel. Az [origo] hiába kérte az ORFK-tól a kapitányság által kötött szerződéseket is, azokat sem kaptuk meg. Az utóbbi hetekben több gyanús szerződés miatt vetült árnyék a rendőrségre. A BRFK vezetőjét egy pár tízezer forintos szerződés miatt jelentették fel, az országos főkapitányt pedig két szerződés és pár feltételezett szabálytalanság miatt akarják felelősségre vonni feljelentői.
Vágólapra másolva!

Három nyomozást indított a Központi Nyomozó Ügyészség hűtlen kezelés gyanújával olyan szerződések miatt, amelyeket rendőri vezetők kötöttek az elmúlt években. Mivel a rendőrség szerződései közérdekből nyilvánosak, az [origo] a Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) és a Budapesti Rendőrkapitányságtól is betekintést kért a két kapitányság által kötött összes külső szerződésbe.

Az első nyomozást április elején a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy szerződése miatt indította az ügyészség ismeretlen tettes ellen, miután névtelen feljelentést tettek Tóth Gábor budapesti kapitány ellen. A feljelentésben egy polgárőrökkel kötött szerződést kifogásoltak a feljelentők, majd később több témában újabb beadványok érkeztek, amelyek többek között utazásokra és gépkocsihasználatra vonatkoztak - mondta az [origo]-nak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője. Fazekas hozzátette, az újabb bejelentésekben nem indítottak új eljárást, ezeket az első feljelentés miatt indult nyomozás keretein belül vizsgálják. Egyelőre senkit nem gyanúsítottak meg az ügyben, mondta, de azt nem akarta megjósolni, meddig tart még a vizsgálat.

A BRFK jelenleg is hatályos külső megbízási szerződéseinek a listája - amelyből kiderül, hogy hány darab szerződést kötöttek, milyen feladatra és milyen összegben - korábban a rendőrség honlapján is elérhető volt. A BRFK korábban azt közölte, ezeket olyan feladatokra kötötték, amelyeket a rendőrség nem tud ellátni vagy külsősökkel olcsóbban meg lehet oldani.

Toborzásért és kazánüzemeltetésért fizet a BRFK

Az [origo] 38 szerződést kapott meg a BRFK-tól, ezek közül 23 különböző orvosi feladatokról szól, négyben pedig a fegyvertartási vizsgák bizottsági tagjait bízták meg. Kazánüzemeltető, gondnoki, takarítói, munkavédelmi és operatőri feladatokra, egy munkaügyi per ügyvédi képviseletére, valamint a Telefontanú program ügyfélszolgálatának ellátására is szerződött a BRFK. A hatályos szerződések szerint a legtöbbet, havi bruttó 230 ezer forintot az kapja a BRFK-tól, akit a minősített adatok felülvizsgálatával bíztak meg. Az egyik szerződés szerint valaki havi bruttó 100 ezer forintért toboroz és népszerűsíti a rendőrséget. Egy másik ember havi bruttó 120 ezer forintért tartja a kapcsolatot a Fővárosi Közgyűlés bizottságával, ő "igény szerint" szakmai előadásokat is tart, valamint "felkérésre" szerepet vállal a főváros bűnügyi helyzetének, a bűnözés kriminológiai, kriminalisztikai jellemzőinek feltárásában, értékelésében.

A rendőrség a szerződéseken kitakarta a szerződések számát, valamint a megbízottak nevét, így az nem derült ki a dokumentumokból, hogy kik végzik ezeket a feladatokat. A BRFK egyik vezetője - aki a "jelenlegi helyzet miatt" neve elhallgatását kérte - az [origo]-nak azt mondta, ezekre a feladatokra azért kellett külsősöket szerződtetni, mert a rendőrség létszáma kötött, nem tudnak új embereket felvenni, azoknak a rendőröknek pedig, akik státuszban vannak, a nyomozás a fő feladatuk.

Sokat rohangált

Szerinte ugyanez indokolhatta annak a szerződésnek a megkötését is, amely miatt az első feljelentést tették a BRFK vezetője ellen. A már nem hatályos szerződés szerint a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége vezetője, Kardos Pál szakmai tanácsokat adott Budapest közbiztonságának javítására, illetve részt vett a BRFK és a polgárőrök közös rendészeti akcióinak megszervezésében és lebonyolításában, de foglalkozott oktatással és toborzással is.

Forrásunk azt állította, Kardos éveken át segítette a rendőrséget a "társadalmi" kapcsolatok ápolásában, sokat rohangált, szervezkedett. A munkáért Kardos 2009. január 1-től havi bruttó 70 ezer, majd a szerződés megújítása után március 16-tól havi bruttó 150 ezer forintot kapott (ez a BRFK szerint nettó 83 ezer 175 forintot jelent). A BRFK szerint a szerződést 2010-re már nem újították meg.

Bencze mást talált gyanúsnak maga helyett

Az Országos Rendőr-főkapitányságon két ügyben is nyomoz az ügyészség hűtlen kezelés miatt. Az egyik vizsgálat az után indult, hogy névtelenül feljelentették Bencze József kapitányt. A feljelentés szerint Bencze lakást utalt ki egy magas rangú rendőrnek, ezenkívül az élettársa használta a szolgálati autóját, amit össze is tört, a kárt pedig a rendőrségnek kellett megtérítenie. A feljelentő két szerződés miatt is panaszt tett, állítása szerint Bencze nagy értékű szerződést kötött egy alezredessel - az ügyészség szerint egy könyvelőprogramra -, a másikat pedig egy céggel kötötték kommunikációs stratégia kialakítására, holott a rendőrségnek van saját kommunikációs osztálya.

Miután az ügyészség vizsgálódni kezdett a feljelentés miatt, pár nappal később Bencze József is feljelentést tett hűtlen kezelés miatt. A főkapitány a gazdasági főigazgatóság által kötött két szerződés miatt tett panaszt: egy belső vizsgálat megállapítása szerint egy feladatra kétszer is fizettek ugyanannak a cégnek.

Bencze az RTL Klub Híradó-jának információi szerint azért tett feljelentést, mert ugyanazt a munkát végezte el egy cég a rendőrségnek két különböző, többmilliós szerződésért. Az RTL szerint az ORFK gazdasági főigazgatósága még 2008 őszén kötött szerződést egy tanácsadó céggel az objektív felelősséggel kapcsolatos üzleti terv elkészítésére. Ezért összesen 4,8 millió forint plusz áfát fizettek ki, később, 2009 tavaszán pedig ugyanazzal a céggel egy másik szerződést is aláírtak, amelynek már projektmenedzselés volt a témája, a rendőrség kiemelt fejlesztéseinek megvalósításáért. A második szerződésért több mint 9 milliót fizettek, az országos rendőrfőkapitány szerint azonban egy belső ellenőrzés némi visszásságot tárt fel a két szerződés teljesítésénél. A RTL elérte az érintett céget is, amely azt állította, hogy nem hibáztak, a jó hírnevük megőrzése miatt visszaadták a pénzt. Az ügyészség ebben az ügyben is nyomozást indított, de egyelőre egyik ügyben sem gyanúsítottak meg senki - mondta az [origo]-nak Fazekas Géza.

Kámforrá vált az igazgató

A feljelentések nyomán április 13-án az ORFK-tól is betekintést kértünk a szerződésekbe. A kapitányság kommunikációs osztálya Sipos Gyula gazdasági igazgatóhoz irányított minket (az ő irányítása alatt álló igazgatóság kötötte azokat a szerződéseket, amelyek miatt az egyik nyomozás folyik). Az adatvédelmi törvény szerint az ORFK-nak vagy 8 napon belül el kellett volna utasítania a kérésünket, vagy a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb 15 napon belül meg kellett volna mutatnia a szerződéseket, de nem válaszoltak érdemben a megkeresésünkre.

Miután lejárt a 15 napos határidő, többször próbáltuk megtudni telefonon, megmutatják-e nekünk a szerződéseket, Sipost azonban több napon át nem tudtuk elérni, titkárnője különböző indokokra hivatkozva mondta azt, hogy nem tudja kapcsolni. Többször visszahívást ígértek, de ez napok óta nem történt meg. Az ORFK kommunikációs osztálya végül azzal utasította el a szerződések megtekintésére vonatkozó kérésünket, hogy az ORFK ötmillió forint feletti szerződései megtalálhatók a honlapjukon. Ez azonban nem válasz kérésünkre, hiszen az [origo] az ötmillió alatti szerződéseket is szerette volna megtekinteni, ráadásul a rendőrség oldalán csak egy felsorolás van a szerződésekről, amelyből a szerződő cég neve, a megbízás tárgya és az ár derül ki, részletek azonban nem. Ezenkívül azt közölték, hogy a nyomozások miatt az ügyészségtől kell elkérnünk a szerződéseket. Az ügyészség a nyomozások miatt kért és kapott is iratokat a rendőrségtől, ezek jelenleg okirati bizonyítékok - mondta az [origo]-nak Fazekas. Az iratok kezelője azonban az ORFK, ezért az ügyészség szóvivője szerint tőlük lehetne elkérni az iratokat.