Két év letöltendőt kapott vesztegetésért egy rendőr

2010.05.05. 12:50

Két év letöltendő börtönbünetésre ítélt a bíróság egy dombóvári rendőrt, aki egy jogosítvány nélküli vezetőnek azt ígérte, hogy százezer forintért eltussolja az ügyét. Az ítélet másodfokú és jogerős.

Jogerőssé vált egy dombóvári rendőrre kiszabott ítélet, miután a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bírósággal egyetértve két év letöltendő büntetésre és 250 ezer forint megfizetésére ítélte a rendőrt. Az ítéletet egy 2006-os vesztegetési és közokirat-hamisítási ügy miatt szabták ki.

A rendőr a dombóvári kapitányságon dolgozott baleseti helyszínelőként. A 38 éves rendőr a bíróságon megállapított tényállás szerint 2006 áprilisában Tamási és Dombóvár között egy közúti balesetnél dolgozott, amikor kiderítette, hogy az érintett sofőrnek nincs jogosítványa.

Ekkor a rendőr felvetette a vezetőnek, illetve a közben a helyszínre érkező barátjának, hogy az ügyet el lehet tussolni, ha utóbbi vállalja, hogy ő ült a volánnál. Miután mindketten beleegyeztek, a rendőr a sofőr barátjának okmányai alapján írta meg a helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványt.

Közben azt is jelezte, hogy ezért viszonzást vár. A sofőr 100 ezer forintot ajánlott fel, és abban maradtak, hogy a pénzt másnap, egy megbeszélt helyen átadja a rendőrnek. Végül azonban nem tartotta be az ígéretét, és nem ment el a találkozóra.

A vesztegetési ügyre úgy derült fény, hogy a sofőr barátját egy másik ügyben kihallgatta a rendőrség. Rákérdeztek a balesetre is, és ekkor a férfi elmondta, hogy nem is ő vezetett, csak magára vállalta az ügyet.

A dombóvári rendőr ellen eljárás indult, és megszüntették a szolgálati viszonyát. Felelősségre vonták a jogosítvány nélküli sofőrt is, az ő ítélete már korábban jogerőssé vált: 8 hónap két évre felfüggesztett börtönt kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK