Két év letöltendőt kapott vesztegetésért egy rendőr

Vágólapra másolva!
Két év letöltendő börtönbünetésre ítélt a bíróság egy dombóvári rendőrt, aki egy jogosítvány nélküli vezetőnek azt ígérte, hogy százezer forintért eltussolja az ügyét. Az ítélet másodfokú és jogerős.
Vágólapra másolva!

Jogerőssé vált egy dombóvári rendőrre kiszabott ítélet, miután a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bírósággal egyetértve két év letöltendő büntetésre és 250 ezer forint megfizetésére ítélte a rendőrt. Az ítéletet egy 2006-os vesztegetési és közokirat-hamisítási ügy miatt szabták ki.

A rendőr a dombóvári kapitányságon dolgozott baleseti helyszínelőként. A 38 éves rendőr a bíróságon megállapított tényállás szerint 2006 áprilisában Tamási és Dombóvár között egy közúti balesetnél dolgozott, amikor kiderítette, hogy az érintett sofőrnek nincs jogosítványa.

Ekkor a rendőr felvetette a vezetőnek, illetve a közben a helyszínre érkező barátjának, hogy az ügyet el lehet tussolni, ha utóbbi vállalja, hogy ő ült a volánnál. Miután mindketten beleegyeztek, a rendőr a sofőr barátjának okmányai alapján írta meg a helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványt.

Közben azt is jelezte, hogy ezért viszonzást vár. A sofőr 100 ezer forintot ajánlott fel, és abban maradtak, hogy a pénzt másnap, egy megbeszélt helyen átadja a rendőrnek. Végül azonban nem tartotta be az ígéretét, és nem ment el a találkozóra.

A vesztegetési ügyre úgy derült fény, hogy a sofőr barátját egy másik ügyben kihallgatta a rendőrség. Rákérdeztek a balesetre is, és ekkor a férfi elmondta, hogy nem is ő vezetett, csak magára vállalta az ügyet.

A dombóvári rendőr ellen eljárás indult, és megszüntették a szolgálati viszonyát. Felelősségre vonták a jogosítvány nélküli sofőrt is, az ő ítélete már korábban jogerőssé vált: 8 hónap két évre felfüggesztett börtönt kapott.