Nézőpont: Kevesen hisznek az MSZP megerősödésében

Vágólapra másolva!
Csak a választók egyharmada gondolja azt, hogy az MSZP megerősödhet a következő parlamenti választásra - derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amely szerint a választási eredménynek az újonc Jobbik és LMP támogatói sem örülnek igazán. A felmérés alapján nagy a bizakodás az új kormánnyal szemben, egy év alatt javulást vár a többség a gazdaság és a közbiztonság helyzetében is.
Vágólapra másolva!

A korábbi választoktól eltérően ezúttal nem tapasztalható a győzteshez húzás jelensége - írja április végén végzett közvélemény-kutatására alapozva a Nézőpont Intézet, amely szerint ennek oka az lehet, hogy a Fidesz eleve kimagaslóan jó eredményt ért el. Az intézet szerint annyiban változott a pártok támogatottsága, hogy "a vesztesekkel való azonosulás csökkenése tapasztalható". Az összes megkérdezett 10 százaléka támogatja a Jobbikot, 9 százalék az MSZP-t és 7 százalék az LMP-t - derül ki a felmérésből.

A kutatás szerint az LMP szimpatizánsai annak ellenére nem örülnek az eredménynek, hogy néhány hónappal ezelőtt még abban is kevesen hittek, hogy a párt bejuthat a parlamentbe. "Az ő óvatosságuk mögött elsősorban a Jobbik előretörése vagy a kétharmados többség elnyerése állhat" - áll az intézet elemzésében, amely szerint "meglepően bizonytalanok a Jobbikkal rokonszenvezők is: 56 százalékuk örül az eredménynek, hiszen megduplázták szavazótáborukat egy év alatt, 36 százalékuk viszont alighanem többet várt a párttól, s hitt a pártelnök kormányalakítási terveiben".

A korábbi támogatóinak csak töredékét megtartani képes MSZP-ről az összes megkérdezett egyharmada gondolja azt, hogy a következő választásra megerősödhet. Az összezsugorodott szocialista táboron belül azonban az átlagosnál nagyobb az optimizmus, a felmérés szerint "73 százalékuk hisz a párt feltámadásában".

A Nézőpont Intézet szerint a választások jelentős változást hoztak az emberek várakozásaiban. "Míg januárban csak minden harmadik (37 százalék) megkérdezett gondolta, hogy a következő egy évben 'inkább növekszik' a magyar gazdaság, április végén már közel kétharmaduk (61 százalék) bizakodó" - áll az elemzésben, amely szerint a megkérdezettek 67 százaléka hisz abban is, hogy egy év alatt javulni fog a közbiztonság helyzete. Bizakodás tapasztalható általánosságban is, a felmérés szerint "a megkérdezettek 51 százaléka mondta, hogy a leendő Fidesz-kormány egy év alatt javítani fog az ország helyzetén, 40 százalékuk szerint viszont nem fog változtatni rajta", és mindössze 6 százaléknyian gondolják azt, hogy az Orbán-kormány rontani fog az ország helyzetén.