Történelem írásbelivel folytatódik az érettségi

2010.05.05. 6:44

Szerda reggel nyolc órától a történelemmel folytatódik az érettségi. A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, az emelt szintű írásbeli 240 perces.

Szerda reggel nyolc órakor a történelem írásbelikkel folytatódnak a tavaszi érettségi vizsgák. Mindenütt rendben megkezdődtek a vizsgák, rendkívüli esemény nem történt - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 1250 helyszínen 87 753 vizsgázó, emelt szinten 91 helyszínen 5366 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Történelemből ezen kívül középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces és szintén két feladatsorból áll. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a diák gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

KAPCSOLÓDÓ CIKK