Búcsúlevelet küldött az MSZP parlamenti és önkormányzati képviselőinek Bajnai Gordon leköszönő kormányfő, aki köszönetet mondott azért, hogy akkor is támogatták a kormány munkáját, ha ezért népszerűségvesztéssel kellett fizetniük. Bajnai szerint a választási vereség lehetőséget terem arra, hogy a baloldal értékelje eredményeit és kudarcait, megtisztuljon és megújukljon.

Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök e-mailben búcsúzott el az MSZP országgyűlési képviselőitől, polgármestereitől, megyei közgyűlési és önkormányzati képviselőitől - közölte az MTI a birtokába került levél alapján. Bajnai csütörtök kora délután küldte el az e-mailt, amelyben azt írja: a választások végével, az új kabinet megalakulásával ideje, hogy elbúcsúzzon.

A távozó kormányfő szerint a politika - ha tetszik a történelem - furcsa, de nem szokatlan fintora, hogy a felelős, ésszerű politika vállalása rövid távon népszerűségvesztéssel jár. Megismételte korábbi véleményét, miszerint olyan politikát folytattak, amelyről szinte biztosan tudták, hogy nem hoz magával gyors választási sikert, de az önös érdeket félretéve a következményeket, a népszerűtlenséget vállalva dolgoztak együtt.

A szocialistáknak küldött levelében azt írta, az ő munkájuknak köszönhetően az új kormány úgy veheti át a kormányrudat, hogy "a szekér nem a szakadék szélén egyensúlyozik, hanem a növekedés nehéz, de jó irányba tartó útján halad". "Köszönöm, hogy nem hátráltak meg, hogy vállalták a felelősséget, és döntéseik következményét is, biztos vagyok benne, hogy a politikai áldozatvállalás éppúgy megtérül majd, mint a válságkezelés terheinek vállalása" - írta levelében a kormányfő.

Bajnai szerint a választási eredmény és annak következménye komoly feladat elé állít mindenkit, aki a kormányt támogató párt képviseletében dolgozott. Úgy fogalmazott, hogy a mostani helyzet, a választások utáni időszak elkeseredésre adhat okot sokaknak, de számos lehetőséget is rejt magában. "Lehetőséget az elmúlt évek eredményeinek és kudarcainak, önkritikus és tanulságkereső számbavételére, arra hogy a magyar baloldal a haladó politika megújuljon és ahol kell megtisztuljon" - írta. A miniszterelnök levelében azt kívánja a szocialistáknak, hogy a jövőben ugyanolyan elszántsággal szolgálják az ország hosszú távú érdekeit, mint tették ezt szerinte az elmúlt egy évben a válságkezelés érdekében.

Bajnai kitér arra is, hogy minden magyar polgárt köszönet illet, különösen a helyben nagy felelősséget és munkát vállaló, a válságkezelést támogató vezetőket, helyi szereplőket, így személyesen azokat is, akiknek a levelet elküldte. Ezt azzal indokolta, hogy nélkülük nem lehetett volna sikeres a válságkezelés. A miniszterelnök levelét azzal zárta, hogy megköszönte a támogató, kérdező, aggódó leveleket, megkereséseket és felvetéseket, mert "minden egyes sorral, minden egyes üggyel, eseménnyel többek lettünk".