Nem kell foglalkoznia az elvégzetlen feladatokkal az új parlamentnek

Vágólapra másolva!
Az új országgyűlés megalakulásával közel ezer interpelláció és hozzávetőleg száz benyújtott, de el nem fogadott képviselői indítvány semmisül meg automatikusan. Erre a sorsra jut a Sláger és a Danubius rádiók frekvenciájára kiírt pályázatot vizsgáló bizottság is.
Vágólapra másolva!

Csak a kormányváltástól független szervek előterjesztéseit örökli meg az új parlament a régitől, azokat az ügyeket nem, amelyeket már beterjesztettek, de nem jutott már rá ideje az előző parlamentnek. Ilyenek például népi kezdeményezések, a jelentések, a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, vagy a legfőbb ügyész előterjesztései. A parlamenti honlapon fellelhető adatok szerint negyven jelentést örököl így meg az új parlament, közte az MNB 2009-évi tevékenységéről szóló jelentést, vagy az ombudsmanok tavalyi évről szóló beszámolóit.

A szabály szerint az országgyűlési választásokat követően az újonnan megalakult kormány döntésén múlik, hogy mely indítványokat kívánja sajátjaként technikai, illetőleg tartalmi változásokkal vagy változatlanul előterjeszteni; az újonnan megalakuló kormány nyilatkozatáig elődje előterjesztései tárgysorozatban vannak. A kormánynak jelenleg 17 törvényjavaslata van a parlament előtt, ezeket a hagyományok szerint a leköszönő kormány visszavonja.

Az új bizottságoknak sem kell felvállalniuk elődeik előterjesztéseit, ezért ezek az indítványok sem fognak a parlament elé kerülni. A képviselők javaslatai - mivel személyhez kötődnek - automatikusan törlődnek: 92 törvényjavaslat, 966 interpelláció és 272 szóbeli kérdés jut erre a sorsra. Nem kell foglalkozniuk a képviselőknek azzal a 65 határozati javaslattal sem, amelyeket bizottságok és képviselők közösen készítettek. Ugyanez a sors vár a hét darab vizsgálóbizottsági, el nem fogadott kezdeményezésre, de azokra a vizsgálóbizottságokra is, amelyeket ugyan határozati javaslattal létrehoztak, de tagokat már nem választottak a testületbe. Ilyen például a Sláger és a Danubius rádiók frekvenciájára kiírt pályázatokat vizsgáló bizottság.

Az újonnan megválasztott országgyűlési képviselőnek egyébként lehetősége van olyan előterjesztés benyújtására, amely akár szó szerint megegyezik a korábbi ciklusban benyújtott előterjesztéssel. A legutolsó törvényjavaslatot - egy alkotmánymódosítási kezdeményezést - a szocialista Mécs Imre nyújtotta be a választás másnapján, április 26-án.