Pert nyert egykori cége ellen az EKF kirúgott vezetője

Vágólapra másolva!
A pécsi kulturális főváros rendezvénysorozatát szervező cégnek kártérítést kell fizetnie a cég egykori igazgatójának, akit 2008-ban távolított el posztjáról az önkormányzat. Az igazgatóval elégedetlenek voltak a városvezetők, a bíróság szerint viszont alapos ok nélkül mentették fel. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A Baranya Megyei Bíróság 9 millió forint kártérítést ítélt meg Mészáros Andrásnak, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program volt főigazgatójának pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős végzésében. A pénzt és kamatait tizenöt napon belül az önkormányzati érdekeltségű Pécs2010 Menedzsment Központnak kell megfizetnie, miután a bíróság úgy találta, hogy a főigazgatót szabálytalanul, alapos ok nélkül mentették fel tisztségéből.

Mészáros Andrást 2008. október 9-én menesztette a pécsi közgyűlés. Tasnádi Péter korábbi polgármester - aki azóta elhunyt - nyilvánosan a Mészáros iránti bizalomvesztéssel, a beruházások késlekedésével, szponzorációs bevételek elmaradásával és azzal indokolta a felmentést, hogy nem javult a program társadalmi megítélése. Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból" - fogalmazott.

A bíróság szerint a programról megjelent negatív hírek mennyisége nem volt "elviselhetetlen mértékű". Mészáros András személyes kapcsolatai nem hátráltatták a projektek előkészületeit, és a szponzorációs összegek elmaradásában sem volt szerepe. Akkor még ugyanis a programterv nem állt össze, így ahhoz szponzorokat sem igen lehetett szerezni.

Mészáros András szerződése 2010. december 31-ig szólt, ennek alapján eredetileg 40,5 millió forint kártérítésre tartott volna igényt, ebből a bíróság 9 millió forintot tartott jogosnak. A volt főigazgató 2009. május 22-én ugyanis új munkahelyet talált, ahol a korábbival megegyező fizetése van, így ettől kezdve nem érte kár.

A volt főigazgató a tárgyalás után újságíróknak azt mondta: elégedett a döntéssel, melyben nem is a pénz, sokkal inkább a becsületének helyreállítása volt a fontos. A pénz egy részét Pécs kulturális életének támogatására szeretné fordítani. Azt mondta, felmentésének valódi okait az MSZP-n belül kell keresni.

Mészáros távozásáról bővebben itt olvashat. Szász Andrea, a Pécs 2010 Menedzsment Központ Mészárossal együtt dolgozó korábbi szóvivője akkor az [origo]-nak azt mondta az ügyről, hogy a felhozott vádakat alaptalannak tartják, és feltehetően "politikai játszmáról" van szó. Hozzátette, az önkormányzat nagyobb beleszólást akart az ügyekbe.

Az EKF-ről szóló híreinket itt érheti el, itt a kulturális év elindulásáról olvashat részleteket, ebben a cikkünkben pedig a projekt viszontagságos előkészítéséről, a sorra távozó vezetőkről talál összefoglalást.