A titkosszolgálati bizottság vezetésére hajt a Jobbik

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok egyelőre nem tudtak megegyezni az egymás között felosztható parlamenti bizottságok elnöki posztjairól. Az új parlamentben 19 állandó bizottság működik majd, ebből hatot vezethet az ellenzék. A Jobbik a nemzetbiztonsági és a költségvetési bizottság elnöki posztjait szeretné, az LMP a fenntartható fejlődés, illetve a fogyasztóvédelmi bizottság vezetését szeretné megkapni. A pártok a paralmenti ülésrendről azonban meg tudtak állapodni.
Vágólapra másolva!

Nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok pénteken az egymás között felosztható parlamenti bizottságok elnöki és alelnöki posztjairól. A parlamentbe került pártok pénteken harmadik alkalommal egyeztettek az Országgyűlés május 14-i alakuló üléséről.

Vita a bizottságokról

A pénteki egyeztetésen nem tudott megegyezni az MSZP, a Jobbik és az LMP arról, hogyan osszák fel egymás között a Fidesz által felkínált 6 bizottsági elnöki és 16 alelnöki helyet. A tervek szerint az ellenzék vezethetné a szociális, a költségvetési, a fenntartható fejlődés, a nemzetbiztonsági és a fogyasztóvédelmi bizottságokat.

Az LMP azt javasolta, hogy mindhárom ellenzéki párt két elnöki posztot kapjon. Az MSZP ezzel nem értett egyet, az ő javaslatuk szerint maguknak három, a Jobbiknak két, az LMP-nek pedig csak egy hely jutott volna.

A Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője közölte: a párt korábban a külügyi, illetve a költségvetési bizottság elnöki posztját szerette volna megkapni, de mérlegelés után úgy döntöttek, hogy a külügyi helyett a nemzetbiztonsági bizottságot vezetnék.

Az LMP szintén két bizottsági elnöki poszthoz ragaszkodik, a fenntartható fejlődés és a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját szeretné megkapni. Jávor Benedek, a párt szóvivője azt mondta: az eddigi tárgyalásokon az LMP önmérsékletet tanúsított, mert nem kértek országgyűlési alelnöki helyet és csak egy jegyzői posztot kaptak. Szerinte ezekért a lépésekért cserébe két bizottsági elnöki pozícióhoz kellene jutniuk.

Nem dőlt el a külügyi bizottság vezetésének sorsa sem: az MSZP szerint a kormányzat ellenőrzése miatt ezt a bizottságot az ellenzéknek kell vezetnie, a Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná.

Megvan az ülésrend

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője indítványozta, hogy a jövőben 19 állandó bizottsága legyen az Országgyűlésnek. A Fidesz javasolta a fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását, de ettől az ellenzék kérésére elállt. Majd a környezetvédelmi bizottságot átkeresztelték a fenntartható fejlődés bizottságává, valamint megegyeztek, a fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.

A megbeszélésen az ellenzéki pártok megegyeztek arról is, hogy melyik frakció hol üljön a parlamenti patkóban. A Fidesz-KDNP ül az elnöki pulpitus jobb oldalán kezdődő szektorokban. A frakciószövetséget az LMP követi, majd a Jobbik, és az MSZP következik. Molnár Oszkár, az egyetlen független képviselő az LMP mögött ül majd.

Lázár János bejelentette: a Fidesz azt kezdeményezi, hogy ha az alakuló ülés május 14-én, pénteken lesz, akkor az Országgyűlés legközelebb május 17-én, hétfőn üljön össze. Azon a héten valószínűleg végig ülésezik az Országgyűlés. A tervek szerint jövő kedden folytatódnak az egyeztetések.

A tárgyalást múlt hét pénteken kezdték a pártok, a megbeszélés akkor mintegy fél óra alatt véget ért, érdemi kérdésekben nem döntöttek. A második, szerdai megbeszélésen megegyeztek arról, hogy a Fidesz a parlamenti patkó jobb oldali részén foglalna helyet, az ellenzék pedig a baloldalon. Megegyeztek abban is, hogy három kormánypárti és két ellenzéki alelnöke legyen a Háznak, valamint, hogy öt jegyzőt a kormányoldal, ötöt pedig az ellenzék adjon.