Nem veszélyezteti a magyar légi közleledést az újra aktív izlandi vulkán

Vágólapra másolva!
Felerősödhet az Eyjafjallajökull vulkán működése a napokban, az izlandi meteorológusok robbanásszerű kitöréseket és akár hét kilométeres hamuoszlopot várnak. A vulkáni hamu jelenleg nem veszélyezteti Magyarországot, pénteken egyetlen repülőjáratot sem töröltek.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy nem érinti a magyar légteret az izlandi vulkán által kibocsátott újabb hamufelhő. Izlandi meteorológusok csütörtökön arra figyelmeztettek, hogy az Eyjafjallajökull vulkán a napokban újra jelentős mennyiségű hamut fog szétszórni. Várakozásuk szerint a kitörések ismét robbanásszerűek lettek: leállt a lávafolyás, és a magma zöme szétszóródik a kráterben történő robbanások miatt. "A hamucsóva négytől hét kilométeres magasságig emelkedett a kráter fölött, és jelentős mennyiségű hamuhullás várható" - olvasható a közleményükben, amely szerint "nincs jele annak, hogy a kitörés rövidesen befejeződik".

A vulkán aktivitása miatt Írország partjaitól nyugatra 1600 kilométer széles hamufelhő alakult ki, és emiatt pénteken ismét le kell zárni a nyugat-írországi repülőtereket. Az ír hatóságok szerint az elmúlt napokban a változó széljárás hatalmas, szélességében és magasságában egyaránt növekvő hamufelhővé dagasztotta az izlandi vulkánból kitört hamut. Az európai légteret ellenőrző nemzetközi szervezet, az Eurocontrol szerint a hamufelhalmozódás újabb légi közlekedési akadályokat gördít, mivel a hamufelhő fokozatosan tízezer méter felé, a transzatlanti járatok repülési magasságába emelkedik. Az elmúlt napokban a hamufelhő hatezer méter alatti magasságban maradt.

Magyarországot nem veszélyezteti a hamufelhő, amely jelenleg a brit szigetek felett van - mondta Fehér István, a HungaroControl magyar légiforgalmi szolgálat szóvivője pénteken reggel az MTI kérdésére. A ferihegyi repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport honlapján péntek reggelig nem jeleztek budapesti járattörlést.

A hamu továbbra is déli irányban, az Atlanti-óceán felé áramlik, így a transzatlanti közlekedésben okozhat fennakadásokat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel. Berényi Lívia elmondta, hogy a vulkán intenzitása most nagyobb, ezért a korábban hatezer méteres magasságban lévő hamu akár kilencezer méterig is felérhet, de előrejelzések szerint a hamufelhő valószínűleg nem fogja érinteni a jövő héten a magyar légteret.

Az európai légi közlekedés április 15-én omlott össze egy hétre, miután az izlandi Eyjafjallajökull vulkánból kiáramló hamu beborította a kontinens feletti légtér nagy részét.