Egy beadvány érkezett az országos listás mandátumok ellen

2010.05.09. 16:57

A vasárnap délután négy órás határidőig egy beadvány érkezett az országos listás mandátumok megállapítása ellen. A Legfelsőbb Bíróságnak három napon belül el kell bírálnia a beadványt, így legkésőbb szerdán jogerőssé válik az áprilisi országgyűlési képviselő-választás végeredménye.

Az MTI úgy tudja, egy beadvány érkezett az Országos Választási Bizottságon (OVB) keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) a testület országos listás mandátumokat megállapító csütörtöki határozata ellen a vasárnap délután négy órás határidőig. A Legfelsőbb Bíróságnak három napja van arra, hogy a jogorvoslati kérelmet elbírálja, így várhatóan legkésőbb szerdán emelkedik jogerőre a 64 parlamenti mandátum megállapításáról szóló határozat.
   
Az április 11-ei első forduló eredményei április 15-ére váltak jogerőssé, az április 25-ei második forduló május 3-án, a területi listás választás eredményei pedig május 6-án váltak jogerőssé. Az OVB ezt követően megállapította, hogy az egyes országos listák hány mandátumra jogosultak, és a mandátumra jogosult országos listákról mely jelöltek jutottak mandátumhoz.
       
Az országgyűlési képviselő-választáson három szinten történik az eredmények megállapítása: az egyéni választókerületekben mandátumhoz jutott képviselők körét a 176 egyéni választókerületi választási bizottság állapítja meg, a területi listáról mandátumhoz jutottak körét a 20 területi választási bizottság, az országos listáról mandátumot szerző képviselők körét pedig az Országos Választási Bizottság.
   
Mivel a választási rendszer elemei és így az eredménymegállapítás szintjei is egymásra épülnek, a magasabb szint eredménymegállapításáig meg kell várni az alacsonyabb szintű eredmények jogerőssé válását. A választás jogerős végeredménye csak akkor alakul ki, ha az eredménymegállapítás valamennyi döntés jogerőssé vált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK