Egy megrugdosott beteg ügyét is ráhúznák a kiskunhalasi pszichiátriára

Vágólapra másolva!
Jóval a kiskunhalasi pszichiátriai intézetben kipattant botrány előtt, még 2009 elején kórházba kellett szállítani az otthon egyik betegét, mert az egyik dolgozó súlyos sérüléseket okozott neki. Egy emberi jogi alapítvány több dolgozó elmondására hivatkozva azt állítja: az ápoló rugdosta a földön fekvő beteget. Az intézmény igazgatója egy korábbi meghallgatáson azt mondta: a beteg támadt rá a dolgozóra.
Vágólapra másolva!

A kiskunhalasi pszichiátriai otthon 2009 elején fegyelmi eljárást folytatott le, mert a gyanú szerint az egyik ápoló olyan súlyos sérüléseket okozott az egyik ápoltnak, hogy kórházba kellett szállítani. Az érintett ápoló egyike annak a három dolgozónak, akiket az ügyészség áprilisban meggyanúsított az intézetnél tavaly novemberben kipattant bántalmazási ügyben.

Miután 2009 őszén az intézmény két dolgozója az igazgatóhoz fordult azt állítva, hogy tudomásuk szerint egyes kollégáik bántalmazták az ellátottakat és szexuális visszaéléseket követtek el velük szemben, az ügyben négy különböző vizsgálat indult. Mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg nem történtek visszaélések. (A vizsgálatokról részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.) Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét írta fölül az ügyészség, amikor idén áprilisban három dolgozót mégis meggyanúsítottak az ügyben.

A 2009 elején történt esetet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány (CCHR) elevenítette fel hétfői közleményében, arra reagálva, hogy az otthon dolgozói péntek délután tüntetést tartottak őrizetbe vett kollégáik és az intézmény védelmében. A CCHR közleményében azt rótta fel az otthon vezetésének, hogy miután a 2009 elején történt eset kiderült, "nem járt el az ügy súlyának megfelelően vagy tett feljelentést az ápoló ellen, mindössze egy másik osztályra helyezték át".

A CCHR információi szerint az érintett ápoló "durva testi fenyítésben részesítette az otthon egyik lakóját, a tanúvallomások szerint rugdosta a földön fekvő, magatehetetlen ápolt oldalát, majd a nyakára taposott". "Az ápoltat mentővel kellett kórházba szállítani, az ápoló pedig azt mondta a jelen lévő többi lakónak, mondják azt, hogy az ápolt elcsúszott és beverte a fejét az ajtófélfába" - áll az emberi jogi szervezet hétfői közleményében. A CCHR kapcsolattartója, Hídvégi Klára az [origo]-nak azt mondta: állításaikat az esetről az otthon több dolgozója által elmondottakra alapozzák.

Másképp írta le azonban az esetet az intézmény vezetője, amikor a szociális minisztérium által vizsgálódásra felkért gyámhivatal kérdéseire válaszolt. Az [origo] birtokában lévő, 2010 februári gyámhivatali jelentés szerint az igazgatónő azt mondta: a megsérült lakó megtámadta a szolgálatban lévő ápolót, dulakodtak, és ennek során sérült meg az ellátott. Azt az igazgatónő is hozzátette, hogy a beteg emiatt kórházba került. "akkor felmerült, hogy esetleg az ápoló bántalmazta az ellátottat, később amikor az ellátott állapota normalizálódott, maga mesélte el, hogy téveszméje következtében támadta meg az ápolót" - mondta az igazgatónő a gyámhivatalnak.