Pártpénzeket rögzített utolsó ülésén az OVB

Vágólapra másolva!
A pártoknak a választási eredmény alapján járó költségvetési támogatás csaknem felét a Fidesz kapja. Az Országos Választási Bizottság - amely jelenlegi összetételében utoljára ülésezett - rögzítette, hogyan oszlik majd meg a pénz a pártok közt.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén a választási eredmények alapján meghatározta a pártoknak járó költségvetési támogatás százalékos arányait. A pontos összeget ezután a Pénzügyminisztérium számolja ki.

A törvény értelmében a támogatás 25 százalékát egyenlő arányban osztják fel a parlamentbe jutott öt párt között. A fennmaradó 75 százalékot pedig a legalább 1 százalékot elért pártok kapják, így itt már pénzhez juthat a parlamentből kieső, de több mint 2 százalékot kapott MDF is. A megszerzett szavazatok alapján a költségvetési támogatás 75 százalékát a következő arányban osztják fel: Fidesz 48,51, a vele szövetséges KDNP 5,5 százalékra jogosult. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP 20,60, a Jobbik 16,77, az LMP 6,37 százalékot kaphat. (A pártoknak járó támogatásról részletesen itt olvashat.)

A be nem jutott, de 1 százaléknál jobb eredményt elért párt egyedüliként az MDF, ők a jövőben 2,24 százaléknyi összeghez juthatnak.

Az OVB egyébként elfogadta a választás végeredményét, amely a Magyar Közlönyben fog megjelenni. Szintén elfogadták a testület parlament számára készített beszámolóját az áprilisi képviselő-választásról.

Az OVB levelet kapott Balczó Zoltán jobbikos európai parlamenti képviselőtől arról, hogy lemond európai mandátumáról, mert beválasztották az Országgyűlésbe. Mivel a magyar jog szerint ez nem összeférhetetlenség, az OVB úgy döntött, hogy tájékoztatják Balczót arról, a lemondást az EP főtitkáránál kell bejelentenie.

Jelenlegi összetételében utoljára ült asztalhoz az OVB, az országgyűlési képviselő-választás végleges eredményének megállapítása után távoznia kell a bizottságból azoknak a tagoknak, akiknek a pártja nem alakított frakciót az új Országgyűlésben.