Latorcai Jánost jelöli a parlament alelnökének a KDNP

Vágólapra másolva!
Latorcai Jánost jelöli a KDNP a parlament alelnökének. Összesen öt alelnöke lesz az új országgyűlésnek, ebből egyet jelölhet a KDNP. A KDNP-s politikusok két országgyűlési bizottságban elnöki, hat testületben pedig alelnöki posztot tölthetnek be.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Latorcai Jánost jelöli a parlament alelnökének - mondta Harrach Péter, a párt frakcióvezetője kedden az MTI-nek. Hozzátette, a KDNP javaslatáról végső döntés a frakciószövetség ülésén születik majd.

Arról már korábban megszületett az egyezség, hogy a házelnök mellett öt alelnöke lesz majd az új parlamentnek, ebből három kormánypárti, amelyek közül kettőt a Fidesz és egyet a KDNP jelöl.

Latorcai János 1993 februártól 1994 júliusig ipari és kereskedelmi miniszter volt az Antall-, illetve a Boross-kormányban. 1993-ban belépett a KDNP-be, 1994-1995-ig alelnök, 1995-1997-ig az országos választmány elnöke volt. Latorcai 1994 óta országgyűlési képviselő, 1997 szeptemberében csatlakozott a Fidesz-frakcióhoz, 2002 májusáig frakcióvezető-helyettesként dolgozott. 2002-től az újjászervezett KDNP alelnöke.

Az már korábban eldőlt, hogy jegyzőnek a kereszténydemokraták Móring József Attilát javasolják majd.

A Fidesz már korábban bejelentette, hogy a KDNP-vel együtt Schmitt Pált jelölik a parlament elnökének.

Harrach azt is elmondta, hogy kereszténydemokrata politikusok két országgyűlési bizottságban elnöki, hat testületben pedig alelnöki posztot tölthetnek be. Szerinte már biztosan eldőlt, hogy az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság élén kereszténydemokrata politikus áll majd, ezt a testületet Lukács Tamás vezetheti. A másik bizottsági elnöki posztról még egyeztetnek a frakciószövetségen belül a Fidesszel. Hat bizottsági alelnöki posztot kaphat a KDNP: a számvevőszéki és költségvetési, az önkormányzati, az európai ügyek, a fenntartható fejlődés bizottsága, valamint a kulturális és a honvédelmi bizottságnak.