Fekete mellény lesz Vonán a parlament alakuló ülésén

Vágólapra másolva!
Fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg az országgyűlés alakuló ülésén Vona Gábor Jobbik-elnök. Korábban azt ígérte, gárdista egyenruhában megy az alakuló ülésre, ahogy Szegedi Csanád is azt viselte az Európai Parlamentben. A feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájának viselése szabálysértés lehet, de Vonának mentelmi joga van, így csak a parlament jóváhagyásával indulhatna eljárás ellene. Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerint Sólyom László köztársasági elnöknek kell figyelmeztetnie Vonát a tervezett ruházata miatt.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg a parlament alakuló ülésén. Ezt maga Vona jelentette be az országgyűlés alakuló ülésének előkészítéséről szóló keddi egyeztetésén, Lendvai Ildikó MSZP-elnök kérdésére válaszolva. Lendvai azt kérdezte: az alakuló ülés méltóságának megőrzése jegyében fenntartja-e a Jobbik korábbi szándékát és az Országgyűlésben olyan öltözetben jelenik-e meg, amely "nem egyezik a teljes közvélemény egyetértésével". Vona erre úgy reagált: köszöni az aggódó szavakat az öltözködési stílusért, ő maga fekete mellényben, fehér ingben jelenik meg az ülésen.

Vona korábban azt ígérte, hogy a parlament első ülésén a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában fog megjelenni, és áll az esetleges jogi következmények elé. Feloszlatott szervezet formaruhájának viselése egy tavalyi rendeletmódosítás alapján szabálysértés lehet, amiért 50 ezer forint pénzbírságot lehet kiszabni. A képviselővé választott Vona ellen azonban csak akkor lehet eljárni, ha az országgyűlés kétharmados többséggel felfüggeszti a mentelmi jogát.

Lendvai: Sólyom intézkedjen Vona mellénye miatt

A köztársasági elnöknek írott nyílt levelében Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke kedd délután arra kérte Sólyom Lászlót, hogy figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására Vona Gábort öltözete miatt. Szerinte az alakuló ülés méltóságát, a magyar demokrácia értékrendjét és a törvényességet komoly sérelem fenyegeti, mert a jobbikos politikusok szándéka nyilvánvaló: félreérthetetlen jelét adni az egyetértésnek a Magyar Gárda törvénytelen működésével.

Tavaly júliusban Szegedi Csanád EP-képviselő jelent meg a Magyar Gárda egyenruhájában az Európai Parlament strasbourgi alakuló ülésén. Szegedi akkor azt mondta: így akar kiállni a gárda mellett, amelynek feloszlatását nehezen tudja elfogadni. A Jobbik elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: a parlamenti frakcióból pénteken csak ő viseli majd ezt az öltözetet, amelyet mindenki annak nevez, aminek akar.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: minden képviselőnek az az érdeke, hogy az országgyűlés megalakulása a Magyar Köztársaság közjogi hagyományaihoz méltó módon történjen meg. Felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlést nem Schmitt Pál és nem a Fidesz hívja össze, hanem Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő lesz az, aki először szót kap majd az új Országgyűlésben.