Védelmébe vette a guberálókat az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait korlátozza az a kaposvári rendelet, amely tiltja, és pénzbírsággal bünteti a guberálást - erre jutott vizsgálata során az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Kéri, hogy töröljék a tiltást.
Vágólapra másolva!

Sérti a kiszolgáltatott helyzetben lévők alkotmányos jogait az, hogy Kaposváron rendeletben tiltják guberálást. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a kaposvári önkormányzat indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapjogait. Szabó Máté ezért a guberálás büntetését előíró rendelet mielőbbi visszavonását kérte.

Kaposváron pénzbírságot kapnak azok, akik a városban guberálnak. Szabó Máté ombudsman erről részletes tájékoztatást kért korábban a város jegyzőjétől. Kiderült, hogy az önkormányzat környezetvédelmi és közegészségügyi okok miatt már 1992 óta bünteti a guberálást. Az önkormányzat szerint a guberálók szemetelnek és sértik az ott élők tulajdonhoz való jogait. A guberálás miatt az elmúlt négy és fél évben több mint 900 feljelentés érkezett, de a legtöbb eredménytelen volt, mert a nagyrészt hajléktalan guberálókat nem tudták megtalálni.

Az országgyűlési biztos szerint a rendelet formailag nem kifogásolható, ám egy demokratikus jogállamban egy önkormányzati rendelet sem tilthat tetszőlegesen bármely magatartást. A kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek sokszor ez a megélhetés csaknem egyetlen legális lehetősége - tette hozzá. Szerinte a guberálás nem mosható egybe a szemeteléssel, a szemétbe dobott tárgyak pedig nem képezik már senki tulajdonát.