Zárolt iratait követeli a pécsi egyetem

Vágólapra másolva!
Panaszt tett a pécsi egyetem a házkutatás miatt, amelyet hétfőn tartottak az intézmény felnőttképzési karán hűtlen kezelés gyanúja miatt. A rektor a zárolt iratok visszaadását is kezdeményezte. A rendőrség szerint napokon belül átvizsgálják és visszaadják az anyagot.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) panaszt nyújtott be a városi rendőrkapitánysághoz az intézményben tartott hétfői házkutatás és az irattári dokumentáció zárolása miatt - közölte az egyetem szerdán. Győrffy Zoltán szóvivő közleménye szerint Gábriel Róbert, a PTE rektora azt kérte Pécs rendőrkapitányától, hogy vizsgálják ki a nyomozó hatóság intézkedését. Egyúttal kezdeményezte minden, a nyomozáshoz nem kapcsolódó, helyben lefoglalt irat, továbbá iroda zár alóli feloldását, ugyanezt kérte a Pécsi Városi Ügyészségtől.

A pécsi rendőrkapitányság szerdán azt közölte, hogy napokon belül feloldják az irattár zárlatát, így az intézmény működésében nem lesznek további fennakadások. Csütörtökön megkezdődik az egyetemen lefoglalt nagy mennyiségű iratanyag átvizsgálása, kigyűjtik a nyomozáshoz szükséges iratokat, másolatokat készítenek, így szinte valamennyi dokumentum lefoglalását meg lehet szüntetni.

Az egyetem viszont jogszerűtlennek tartja a rendőrségi eljárást, mert a házkutatást nem az intézményt képviselő rektor jelenlétében végezték, sőt, arról őt hivatalos úton nem is értesítették. Azt is sérelmezik, hogy a rendőrség intézkedése eddig is jelentős kárt okozott az egyetemnek. A házkutatással kapcsolatban megjelent híradások miatt szerintük csorbult az intézmény jó hírneve.

A rendőrség hétfőn tartott házkutatást az egyetemen a PTE felnőttképzési karát érintő, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozással kapcsolatosan. Az eljárást az ügyészség a múlt héten rendelte el, miután valaki feljelentést tett a karon folyó állítólagos visszaélésekkel, fiktív számlaadásokkal kapcsolatban. A gazdasági nyomozók bűnügyi zár alá helyezték a PTE 2008-2010-es teljes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját.