Az utcákon felejtette Bokros Lajost az MDF

Vágólapra másolva!
Még mindig Bokros Lajos, az MDF egykori miniszterelnök-jelöltje mosolyog az autósokra és járókelőkre a Hungária körút mentén kihelyezett plakátokról. Pedig az MDF már a választások első fordulójában kiesett a versenyből, és azt ígérték, hogy harminc napon belül, május 11-ig leszedik a plakátjaikat.
Vágólapra másolva!

Még mindig láthatók a fővárosban Bokros Lajosnak, az MDF korábbi miniszterelnök-jelöltjének választási plakátjai. Az [origo] május 13-án készített felvételeket a Hungária körúton a még kinn sorakozó plakátokról. A plakátok leszedésének törvényben rögzített határideje még nem telt le, viszont az MDF az első forduló után azt ígérte, hogy május 11-ig gondoskodnak választási anyagaik eltávolításáról.

A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis az a párt, amely a plakátot elhelyezte vagy amelynek érdekében elhelyezték, a választás jogerőre emelkedését követő 30 napon belül köteles eltávolítani a plakátokat. Az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye május 10-én vált jogerőssé, miután valamennyi jogorvoslati lehetőség lezárult, így ettől számított 30 napon belül kell eltüntetni a plakátokat az utcákról. Aki ezt nem teszi meg, szabálysértést követ el.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az MDF azonban már az első fordulóban elvérzett a választásokon, a párt mindössze a listákra leadott voksok 2,6 százalékát szerezte meg, így nem érte el a parlamentbe bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az [origo] a két forduló között megkérdezte az Országos Választási Irodát, vajon a versenyből kihullott MDF-nek is ugyanazzal a határidővel kell-e eltávolítania plakátjait, mire azt a választ kaptuk, hogy a kérdéssel forduljunk a párthoz.

Az [origo]-nak az MDF sajtóosztálya azt mondta: jogértelmezésük szerint az MDF-nek az április 11-i választási eredmények kihirdetésétől számított 30 napon belül, azaz május 11-ig kell eltávolítani plakátjait. Azt ígérték, hogy a kihelyezett plakátokat a törvénynek megfelelően fogják eltávolítani (a párt korábbi ígéretéről itt olvashat.)